Zambii se nelíbí hrozba sankcí kvůli uvězněným Čechům

Lusaka – Zambijské vládě se nelíbí postup Česka v kauze tří zadržených Čechů. Kabinet považuje za nešťastné, že se Česká republika snaží situaci řešit přes Evropskou unii. Ministr zahraničí navíc tvrdí, že ČR prosazuje zavedení unijních sankcí. Jenže český velvyslanec Luděk Zahradníček to popírá.

Zambijské úřady zadržely tři Čechy, kteří si fotografovali zambijské letiště a vjezdy do kasáren. Obvinění jsou ze špionáže, za což jim hrozí 25 let vězení. Záležitostí se zabývá zambijský soud, české ministerstvo zahraničí do africké země vysílá zvláštního zmocněnce. 

Zambijské vládě se ale postup Česka nezdá. Ministr zahraničí Chishimbu Kambwili prohlásil, že záležitostí se zabývá soud a dokud se o věci vyjednává, není podle něj v zájmu dobrých diplomatických vztahů, aby ČR Zambii hrozila sankcemi. Vláda chce proto jednat se zvláštním českým zmocněncem. 

Jenže Zahradníček popřel, že Praha hrozí Zambii sankcemi. Věří, že se záležitost podaří zdárně vyřešit v rámci zambijského práva. „Jako zástupce České republiky v Zambii chci kategoricky popřít informace o tom, že Česká republika Zambii pohrozila jakýmkoli druhem sankcí. Tyto zlomyslné fámy neznámého původu jsou neopodstatněné,“ citoval list velvyslance. 

Europoslanec Jan Březina (KDU-ČSL) se ale v dopise zaslaném ministryni zahraničí EU Catherine Ashtonové o možném ekonomickém tlaku zmínil. „Zambie patří k významným příjemcům rozvojové pomoci EU, a to je silná páka, kterou EU může při vyvinutí diplomatického tlaku použít. Vyzval jsem v této souvislosti komisařku Ashtonovou, aby v případě potřeby neváhala Zambii pohrozit zastavením rozvojové pomoci EU,“ uvedl. Březina také řekl, že k tomu, aby se obrátil na šéfku unijní diplomacie, ho přimělo to, že Zambie nereagovala na výzvy z Prahy. „Už tím, že se zambijská strana ozvala, to splnilo svůj účel,“ dodal Březina. Od úřadu Ashtonové ale zatím žádnou odpověď neobdržel.

Kambwili v rozhovoru pro Zambia Daily Mail ujistil, že se zadrženými Čechy se zachází dobře, jsou na svobodě na kauci, musejí se ale hlásit na policii.