Tymošenková podstoupila vyšetření, vážně nemocná není

Kyjev – Podle ukrajinských úřadů je na tom vězněná ukrajinská expremiérka Julija Tymošenková zdravotně dobře. Dnes podstoupila v kyjevské nemocnici lékařské vyšetření, které podle vězeňské služby ukázalo, že organismus bývalé premiérky nevykazuje patologické změny. Příznivci Tymošenkové v posledních dnech tvrdí, že její zdravotní stav se ve vězení prudce zhoršil.

Na údajně alarmující stav Tymošenkové v minulých dnech upozornil úřad ukrajinské ombudsmanky, zevrubnou lékařskou kontrolu vězněné političky doporučil i prezident Viktor Janukovyč. Tymošenková prý trpí bolestmi páteře, má údajně i podlitiny.     

V kyjevské nemocnici ji dnes ale vyšetřili magnetickou rezonancí, sonografem a rentgenem. Výsledky vyšetření předali kyjevští lékaři ošetřovatelům ve vězeňské nemocnici. 

Obhájci Tymošenkové se ale výsledky vyšetření ani jeho způsob nezdají. Z Lukjanovské věznice byla prý expremiérka převezena k vyšetření v noci. Vyšetřena byla navíc v jiné nemocnici, než kterou si přála. Proto obhajoba vyšetření ani diagnózu neuznává.   

Tymošenková byla v říjnu odsouzena za údajné škody, které státu způsobila při podpisu smlouvy o dodávkách ruského zemního plynu v roce 2009. Rozsudek dosud nenabyl právní moci, odvoláním Tymošenkové se soudy budou zabývat v prosinci.

Vydáno pod