Bahrajnská policie byla vůči demonstrantům brutální

Manáma - Bahrajnská policie použila na jaře proti demonstrantům nepřiměřenou sílu. Dospěla k tomu nezávislá vyšetřovací komise ve zprávě, která byla dnes zveřejněna. Zatčení byli mučeni a zahynulo 35 lidí, mezi nimi pět policistů. Bahrajnský král slíbil potrestání pachatelů násilností a zároveň přiznal, že země potřebuje nové zákony, bližší mezinárodním normám. Na okraji Manámy se ještě před publikací zprávy konala demonstrace a policisté ji rozháněli slzným plynem.

Výtah ze zprávy nezávislé komise přečetl v televizi předseda komise a odborník na mezinárodní právo Šaríf Basjúní. Komise byla složena z pěti renomovaných právníků a došla k závěru, že policie zasáhla proti účastníkům jarních nepokojů s nepřiměřenou silou. Zatčení byli mučeni, ale nebyl prokázán podíl Íránu na nepokojích, jak tvrdila původně vláda. Basjúní doporučil odškodnit všechny, s nimiž bylo špatně nakládáno, a také revidovat rozsudky vynesené nad některými zadrženými. Vyšetření podle zprávy dokázalo, že pět ze zatčených osob zemřelo na následky mučení.

Závěry jsou výsledkem rozhovorů s asi 5 000 Bahrajnci. O nezávislé prošetření událostí požádal před pěti měsíci král Hamad bin Ísá Chalífa. Ten vystoupil v televizi hned po zveřejnění zprávy. Prohlásil, že pachatelé násilí budou potrestáni. Vyvodí prý ze zprávy důsledky i pro justici. „Musíme reformovat zákony tak, aby byly v souladu s mezinárodními normami, aby zaručily lidem svobodu projevu a další základní práva,“ řekl. Zpráva podle něj otevírá novou kapitolu dějin Bahrajnu. Ti, kdo se podíleli na násilnostech proti demonstrantům, prý budou propuštěni.

Vydáno pod