Jaderné elektrárny v EU si v testech vedou slušně

Brusel - Evropská komise dnes na základě provizorních dat uvedla, že zátěžové testy jaderných elektráren v Evropské unii jsou prozatím uspokojivé. Komise ale předem uvedla, že nepředloží výsledky testů, neboť ty budou až později, jakmile skončí všechny jejich naplánované etapy. Ekologové z hnutí Greenpeace testy už předem kritizovali, neboť prý neberou dostatečně v potaz například evakuační plány pro města a obce ležící nedaleko reaktorů.

Komise v prohlášení napsala, že testy „dále zvýší jadernou bezpečnost a zabezpečení v EU“. Provést testy na základě společných unijních pravidel se unie rozhodla v souvislosti s březnovými událostmi v jaderné elektrárně Fukušima. Její reaktory vážně poškodilo silné zemětřesení a následná vlna tsunami.

Jednotlivé státy musí konečné zprávy o národních testech do Bruselu zaslat do konce roku. Pak se rozběhnou další analýzy a debaty, přičemž konečná zpráva a výsledky by měly být v červnu 2012. Zkoušky byly dobrovolné, kvůli obavám lidí se pro ně ale rozhodli všichni. Jaderné elektrárny má 14 zemí z evropské sedmadvacítky. České Dukovany a Temelín by podle expertů měly projít bez problémů.

„Zátěžové testy jsou zásadním krokem v úsilí zlepšit bezpečnost a zabezpečení jaderných elektráren v Evropě. Přijatelné jsou pro nás jen technické standardy nejvyššího stupně,“ řekl eurokomisař pro energetiku Günther Oettinger. „I když každý členský stát má právo rozhodnout, zda bude vyrábět jadernou energii či nikoli, musí se zajistit, aby nedošlo k ohrožení zdraví a bezpečnosti občanů a aby nejvyšší bezpečnostní standardy nezůstávaly jen na papíře a byly dodržovány po celé EU i mimo ni.“

V EU je 143 jaderných reaktorů, nacházejí se ve 14 z 27 zemí unie. Česká republika má šest reaktorů ve dvou jaderných elektrárnách.

Hnutí Greenpeace kritizovalo to, že testy neberou dostatečně v potaz i evakuační plány měst a obcí v blízkosti elektráren. Podle hnutí je v EU 19 elektráren, které leží do30 kilometrůod měst se 100 000 či více lidmi. Některé testy se prý také nezaměřovaly na opakované selhání reaktorů, k jakému došlo ve Fukušimě. Testy kritizovali také zelení europoslanci. I oni upozorňují na to, že scénáře pro testy nejsou úplné. Nebyly prý dostatečně zohledněny případy, kdy by došlo ke kombinaci více příčin problémů.

Komise dá na Bohunice 105 milionů

Komise dnes také navrhla dát z prostředků Evropské unie dalších 105 milionů eur (2,7 miliardy korun) do roku 2017 na podporu ukončení provozu slovenské jaderné elektrárny Jaslovské Bohunice. Vedle Slovenska by peníze z celkového navrženého balíku ve výši 500 milionů eur měly získat ještě Bulharsko (185 milionů eur do roku 2020) a Litva (210 milionů eur do 2017). Peníze by měly přispět k bezpečnému vyřazení jaderných elektráren v těchto zemích z provozu. Odeslání peněz Brusel podmínil například tím, že země musí plně zavést do své legislativy unijní pravidla týkající se jaderné bezpečnosti a nakládání s jaderným odpadem. K uzavření daných elektráren se trojice zemí zavázala v přístupových smlouvách.

EK představí zprávu o testech elektráren (zdroj: ČT24)

Japonská havárie přinesla do Evropy diskusi, jestli se jaderných elektráren nevzdat úplně. Třeba Belgie všechny svoje reaktory vypne do roku 2025. Další členské státy se zavázaly, že závislost na jádru budou postupně snižovat a co nejvíce energie získávat z obnovitelných zdrojů. Po obrovském rozvoji solárních elektráren se teď do kurzu dostávají ty větrné.

Vydáno pod