Na kosovských hranicích znovu tekla krev, ministr nevyloučil válku

Priština/Bělehrad – Při rozebírání barikád na severu Kosova bylo v noci na dnešek zraněno 21 příslušníků jednotek KFOR, z toho dva vážně. Barikády bránily stovky kosovských Srbů, nejnovější incident se stal u vesnice Dudin Krš nedaleko Zvečanu. Mezitím srbský ministr vnitra Ivica Dačić šokoval Srbsko, když v dnešním vydání listu Press naznačil možnost válečného střetu s Kosovem.

Zvečanský starosta obvinil jednotky KFOR, že porušily dohodu s místní srbskou menšinou. V ní vojáci podle něj slíbili, že nepodniknou žádnou jednostrannou akci. Mluvčí KFOR Uwe Nowiztki ale prohlásil, že akci vojáci uskutečnili v souladu s rozkazem KFOR o zajištění bezpečnosti a svobody pohybu. Srbská strana žádné vážnější zranění nehlásí, lékařskou pomoc kvůli podráždění slzným plynem ale muselo vyhledat vícero lidí.

Vicepremiér nevyloučil válku

Pobouření mezi řadovými Srby vyvolal rozhovor srbského vicepremiéra a ministra vnitra Dačiče s deníkem Press. Vicepremiér se domnívá, že vyloučení válečného střetu je špatné poselství pro kosovského premiéra Hasima Thaçiho, neboť v zájmu vyřešení bezpečnosti v oblasti je nutná „rovnováha strachu“. Kvůli této rovnováze nikdy nevypukla válka mezi USA a SSSR, připomněl.

„Thaçi musí vědět, že útočením na Srby v Kosovu rovněž napadá Bělehrad. Srbsko to nemůže a nebude v klidu sledovat,“ řekl Dačić. Dodal, že nikdo v Srbsku nesmí říkat, že Kosovo je ztracené a že by kvůli němu nešel do války. Svůj názor na věc vysvětlil tím, že když Turecko mohlo říci, že útok na Sarajevo byl útokem na Istanbul, tak není důvod neříkat, že „útok na Kosovskou Mitrovici je napadením Bělehradu“. Místopředsedkyně vládní Demokratické strany Jelena Trivanová naopak Pressu řekla, že Srbsko by již nikdy nemělo použít válku jako prostředek k dosažení cíle, protože válku by prohráli lidé.

Blokády na severu Kosova trvají již řadu týdnů. Kosovští Srbové znemožněním provozu přes oficiální přechody mezi Kosovem a Srbskem dávají najevo nesouhlas s osamostatněním Kosova. Několik ultimát mezinárodních sil, aby zátarasy odstranili, už vypršelo a bezvýsledná zatím byla i jednání s místními srbskými představiteli.