Fatah a Hamas budou jednat o volbách

Káhira - Šéfové dvou předních palestinských stran Fatah a Hamas schválí na schůzce v Káhiře plán palestinských voleb. Ve čtvrtek se sešli poprvé od začátku května, kdy se na tomtéž místě dohodli na usmíření a sestavení přechodné vlády. Kvůli protiizraelské politice Hamasu se ale ozývají varování ze zahraničí - především z Izraele.

Fatah a Hamas jsou o krok blíž společné vládě. Západem podporovaný prezident Mahmúd Abbás a vůdce protiizraelského Hamasu Chálid Mišal považují svá jednání za velký úspěch.

Mahmúd Abbás, palestinský prezident:

„Probrali jsme téma usmíření do detailů a nemáme žádné neshody.“

Chálid Mišal, vůdce Hamasu:

„Chceme opravdu začít podnikat konkrétní kroky, nejde jen o prázdná slova.“

Palestinci mají dvě vlády už čtyři roky. Podle květnové dohody má vzniknout společné vedení a proběhnout parlamentní a prezidentské volby. Do té doby má Palestince vést dočasný kabinet. V něm by se ale na přání Hamasu neměl objevit současný premiér Salam Fajád považovaný za záruku dobrých vztahů se Západem.

Ze zahraničí se ozývají varování hlavně kvůli protiizraelské politice Hamasu. „Tím, že se Mahmúd Abbás přibližuje Hamasu, vzdaluje se šanci na mír,“ řekl mluvčí izraelského premiéra.

Dohodnout se na společné pozici se obě palestinské frakce snažily v minulosti už několikrát, jednání ale vždycky ztroskotala.

Káhira: palestinští lídři schválí plán voleb (zdroj: ČT24)
Vydáno pod