Protijaderné aktivisty v Německu rozehnala vodní děla

Metzingen - Za pomoci vodních děl rozháněla policie protijaderné aktivisty, kteří protestovali u severoněmeckého Metzingenu proti převozu vyhořelého jaderného paliva z Francie. To by mělo skončit v německém úložišti v Gorlebenu. Transport má do Německa dorazit během dne. Kdy přesně, se ale neví.

Vlak měl hranici mezi Francií a Německem původně přejet ve čtvrtek kolem poledne. Úřady však kvůli protestům, podobně jako v minulosti, harmonogram i trasu transportu změnily. I tak ale na převoz čekaly stovky nespokojených ekologických aktivistů.

Stovky demonstrantů hlídaly v několika městech několikanásobně vyšší počty policistů. Francouzi jich nasadili tři tisícovky, v Německu je v pohotovosti skoro devatenáct tisíc mužů.

Hans Leonhard Boetker, protestující student:

„Protestujeme proti jadernému transportu. O opuštění jaderné energie už je rozhodnuto, proto je potřeba nezapomínat na úložiště v Gorlebenu a ujišťovat se, že vláda kvůli lobbistům a úplatkům nenechá elektrárny v provozu dalších deset let.“

Jde už o dvanáctý vlakový konvoj s jaderným odpadem, který v posledních letech putuje z Francie do německého úložiště. Aktivisté čekají, že se letos do pokusů o zablokování převozů zapojí přes padesát tisíc lidí.

Na sobotní manifestaci v Dannenbergu, kde se jedenáct kontejnerů s nebezpečným nákladem přeloží na kamiony má přijít na deset tisíc protestujících.

Německo: vodní děla na protijaderné aktivisty (zdroj: ČT24)