Co má společného předvánoční Auckland, Tallinn - a koneckonců i Praha?

Tallinn – Štěstí městským vánočním stromům letos opravdu nepřeje. Poté, co se při instalaci stromu před několika dny zřítil vrtulník v novozélandském Aucklandu, potrápila vánoční výzdoba i centrum Tallinnu. Čtyřapůltunová a 24metrová jedle se zřítila v estonské metropoli na pódium určené k vánočním představením. Nehoda se obešla bez zranění – poškozena nebyla dokonce ani žádná z 9600 již instalovaných světelných ozdob.

Strom dovezli na centrální tallinnské Radniční náměstí minulý týden. K pádu došlo právě v době, kdy kolem stromu procházela skupina dětí z nedaleké mateřské školy. Jedle je ale minula a nepoškodila dokonce ani vánoční stánky, které na náměstí instalovali místní trhovci.

V Tallinnu nemají s vánočními stromy dobrou zkušenost. Už loni zhruba touto dobou na Radničním náměstí spadl vzrostlý vánoční strom, když se pod náporem větru vpůli zlomil. Příčiny dnešní nehody policie nezná, na náměstí bylo bezvětří.

Pád vánočního stromu zažila před osmi lety i Praha, když se na Staroměstském náměstí zřítil pětadvacetimetrový vánoční smrk. Zranil pět lidí, nejvážněji britského turistu Malcolma Tuffina. Soud mu přiřkl odškodné přes 1,5 milionu korun.