Pianistka z Terezína: Život je nádhernej

Londýn – Neuvěřitelné 108. narozeniny dnes slaví Alice Herz-Sommerová, více známá jako Pianistka z Terezína. Pamatuje první i druhou světovou válku a je nejstarším člověkem, který přežil holocaust. Její příběh vyšel i knižně pod názvem Rajská zahrada uprostřed pekla.

„Život je nádhernej. Život je něco báječnýho!“ Tak zní celoživotní motto stoosmileté optimistky, a to i přesto, že její osud poznamenaly tragédie dvacátého století. Alice Herz-Sommerová vyrůstala v německé židovské rodině v Praze. Domů k nim chodili slavní umělci, mezi nimi i Franz Kafka, Max Brod či Felix Weltsch. Ze všeho nejvíc jí ovšem učarovala hudba – na klavír hrála od svých pěti let. Její virtuózní kariéru však přeťala druhá světová válka. Nevzdala se a proslavila se jako Pianistka z Terezína. V ghettu odehrála více než sto koncertů. Cvičí dodnes, každý den tři hodiny. „V deset hodin sedím tady u piana každý den. A lidi v domě už vědí – ááá, už je deset hodin,“ směje se Herz-Sommerová. 

Koncentrační tábory nepřežili ani její rodiče ani její manžel. Když nacistickou diktaturu vystřídala komunistická, odešla Alice Herz-Sommerová do Izraele. „Tehdy jsem jsem byla zoufalá, žádnej ti nemůže pomáhat – ne manžel, ne to krásný dítě, ne doktor, nic, ty sama!“ Před čtvrtstoletím se Alice Herz-Sommerová přestěhovala do Londýna, kde byl syn už známým violoncellistou. I jeho ale přežila. Přestože v devadesáti prodělala rakovinu, dodnes se udržuje v dobré kondici. Svou dlouhověkost přičítá životnímu optimismu a hudbě.

Reportáž Blanky Závitkovské (zdroj: ČT24)

Alice Herz-Sommerová někdy také Alice Herz-Sommer (*26. listopadu 1903, Praha) je česká klavíristka žijící po ukončení 2. světové války dlouhodobě v Izraeli a nyní ve Velké Británii, nejstarší Češka přeživší holocaust. Její životní příběh se stal v roce 2007 předlohou pro knihu Melissy Müllerové a Reinharda Piechockého „Rajská zahrada v pekle: Život Alice Herzové-Sommerové“. V České republice o ní v roce 2007 natočil reportáž Marek Wollner pro pořad Reportéři ČT a v roce 2008 ji představila režisérka Olga Sommerová v dokumentu Sedm světel o osudech žen, které přežily holocaust.