Do Somálska zamíří další tisíce vojáků z Keni

Mogadišo – Keňa chce posílit jednotky Africké unie v Somálsku – slibuje až 4 tisíce mužů. Celkově teď v zemi působí pod hlavičkou afrických mírových sil asi deset tisíc vojáků, kteří brání slabou somálskou vládu před islamisty a pomáhají s distribucí humanitární pomoci.

Jednotky Africké unie ovládly před dvěma měsíci celé Mogadišo. Pořád jsou ale na horké půdě. „Používají proti nám sebevražedné útočníky, kladou do cesty miny, přivazují je k lidským štítům. To jsou v danou chvíli asi největší hrozby,“ konstatoval Paddy Ankunda, mluvčí jednotek Africké unie. 

Hlavními protivníky mezinárodních jednotek jsou islámské milice Al Šahán, které mají hlavní základnu na jihu země. Přechodnou somálskou vládu neuznávají a její západní spojence považují za vetřelce. Přicházející hladomor je příliš nezajímá, distribuci mezinárodní pomoci zakázali. Následky jsou vidět všude. „Je to boj o moc – kdo ovládá potraviny, ovládá lidi,“ podotkl somálský novinář Abdulkadir Kalif.

Hladomor
Zdroj: ČT24

Hlavní město už afričtí vojáci ovládli. Do ulic si přesto troufnou jen v obrněných transportérech. Nebezpečí útoků a výbuchů je pořád vysoké. Al Šabáb stále ovládá nedaleké kopce. Linie se mění, stejně jako taktika. „Napadají nás teď hlavně v noci. Vyrazí, střílí a zase se rychle stáhnou zpět,“ řekl Jacques Kom, velitel burundských jednotek Africké unie. 

Vojáci Africké unie jsou jedinou vojenskou silou, kterou má somálská prozatímní vláda k dispozici. Nebýt zhruba 10 tisíc vojáků z Ugandy a Burundi, nedokázala by ubránit město vůbec. Etiopie a Keňa teď chtějí jednotky Africké unie posílit. Kolik vojáků nakonec pošlou, pořád není jasné. Do horké zóny, ve které každý měsíc umírají další vojáci, se nikomu příliš nechce.

Reportáž Josefa Pazderky (zdroj: ČT24)