Na opasek Panny Marie se v Rusku stojí 20hodinové fronty

Moskva – Téměř tři čtvrtě milionu Rusů vystálo za poslední týden na mrazu pětikilometrovou frontu, jen aby se mohli poklonit vzácné pravoslavné relikvii zapůjčené z Řecka – opasku, který údajně nosila Panna Marie. Mnozí věří, že je obdařen zázračnou silou, která uzdravuje.

V takovém sevření moskevský chrám Krista Spasitele už dlouho nebyl. Davy se zde začaly srocovat již den předtím, než sem opasek Bohorodičky vůbec přivezli. Opasek jinak prakticky neopouští klášter na hoře Athos, kam mají ženy vstup zakázán. Tady ve frontě jich byla drtivá většina. A téměř všechny přišly prosit Matku Boží o pomoc.  

Organizátoři pamatovali na všechny hlavní potřeby lidí trávících dlouhé hodiny ve frontě. K dispozici proto mají nejenom stánky s občerstvením a mobilní toalety, ale také městské autobusy, ve kterých se mohou ohřát. Ne všichni ale vyčerpávající čekání zvládli. Jen za první čtyři dny vyhledalo lékařskou pomoc přes osm set lidí. Zhruba desetina z nich skončila v nemocnici. „Lidé prostě nedokážou odhadnout své síly. Tady se nečeká hodinu, ale 10 až 20 hodin, někdy i celý den,“ řekl Vjačeslav Machněv z odboru ochrany zdraví obyvatelstva města Moskvy. 

  • Vzácná relikvie putuje do Ruska zdroj: pravmir.ru http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/31/3066/306513.jpg
  • Vzácná relikvie v Rusku zdroj: pravmir.ru http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/31/3066/306514.jpg
  • Opasek Bohorodičky zdroj: pravmir.ru http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/31/3066/306517.jpg
  • Fronta na vzácnou relikvii zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/31/3066/306516.jpg

Svědčí tyto davové scény o tom, že se Rusové po letech státem diktovaného ateismu houfně vracejí ke svým pravoslavným tradicím? „Až budou chrámy plné, bude to důkaz, že se Rusko vrátilo ke své víře. Tohle ale vypovídá jen o lidské nátuře. Ať už jim to pomůže, nebo ne, stejně všichni jdou. Taková už je ruská duše,“ konstatoval otec Sigic, kněz pravoslavné církve. Podobně střízlivě to vidí i odborníci z akademické sféry. „Vyplňuje se tím určité vakuum, které tu vzniklo poté, co odpadla sovětská ideologie. Ta taky představovala svého druhu náboženství,“ myslí si Anatolij Višněvskij, ředitel Institutu demografie z Vysoké školy ekonomické. 

Na svém turné po Rusku projela relikvie celkem patnáct měst a viděly ji bezmála tři miliony lidí. Mezi prvními byl ruský premiér Vladimir Putin, který se opasku přišel poklonit hned na jeho první zastávce v Petrohradu.

Reportáž Pavla Vondry (zdroj: ČT24)