Jižní Osetie volila prezidenta, oba kandidáti proklamují vítězství

Cchinvali - Své vítězství v dnešních prezidentských volbách v Jižní Osetii ohlásili oba kandidáti, kteří se účastnili druhého kola - promoskevsky orientovaný ministr Anatolij Bibilov i opoziční představitelka Alla Džiojevová. Policie uzavřela centrum jihoosetské metropole Cchinvali v obavách ze střetu stoupenců obou rivalů.

Bibilovův štáb podle agentury ITAR-TASS tvrdí, že po sečtení 55 procent hlasů se ukázalo, že pro ministra civilní obrany byla odevzdána nadpoloviční většina; další sčítání na tom prý již nic nezmění. Souběžně tým Džiojevové ujišťuje, že po sečtení hlasů odevzdaných v 58 z celkem 85 volebních obvodů má většinu kandidátka opozice.

Ústřední volební komise původně předběžné výsledky slibovala dnes večer, podle posledních zpráv je ale ohlásí až v pondělí. Agentura Interfax večer neoficiálně citovala zdroj z volební komise, podle něhož většina hlasů ještě sečtena nebyla a zatím prý má většinu Džiojevová.

Stalinův pomník v Kadgaronu
Zdroj: ČT24

Dnešní souboj byl předem označován za vyrovnaný. Při prvním kole před dvěma týdny získal Bibilov 25,44 procenta a Džiojevová 25,37 procenta hlasů. Ruská média varovala před unáhlenými soudy ohledně výsledků dnešního hlasování. Soupeřící strany se obviňují z volebních machinací a jihoosetská prokuratura má údajně informace, že některý z volebních štábů chce přivést davy demonstrantů do ulic ještě předtím, než budou k dispozici oficiální výsledky.

Bibilov je jasným favoritem Kremlu a Moskva mu v poslední době nepokrytě dávala najevo svoji podporu. S Bibilovem se osobně sešel ruský prezident Dmitrij Medveděv a ujišťoval ho o další finanční pomoci, která je pro jeho zemi životně důležitá.

Jižní Osetie se spolu s Abcházií na počátku 90. let vymanila zpod kontroly Tbilisi. Po neúspěšném gruzínském pokusu v srpnu 2008 silou ovládnout vzpurnou provincii, které přispěchala na pomoc ruská vojska, Jižní Osetie vyhlásila nezávislost. Tu ale kromě Ruska uznaly jen s Moskvou spřátelené režimy v Nikaragui a Venezuele a tichomořské ostrůvky Nauru, Vanuatu a Tuvalu, prý výměnou za ruskou finanční pomoc. Gruzie označuje volby v Jižní Osetii za frašku organizovanou Kremlem, Spojené státy je považují za nelegitimní.