Umírnění islamisté obsadí v marockém parlamentu přes stovku křesel

Rabat - V pátečních předčasných parlamentních volbách v Maroku zvítězila umírněně islamistická Strana spravedlnosti a rozvoje (PJD). Ve 395členném parlamentu získala 107 křesel. Konečné výsledky dnes podle agentury AP oznámilo marocké ministerstvo vnitra.

„Vítězství PJD je historickým krokem k demokracii, toto je bod, ze kterého již není návratu,“ řekl na dnešní tiskové konferenci předseda islamistů. „Slibuji silnou vládu, která dá Maročanům naději.“ Největším soupeřem dosud opozičních islamistů byla středopravá Strana nezávislosti (Istiklál) premiéra Abbáse Fásího. Ta skončila druhá se ziskem 60 poslaneckých mandátů.

PJD již oznámila, že je připravena vytvořit vládní koalici s Demokratickým blokem. Ten tvoří koalice tří stran - premiérův Istiklál, středolevý Socialistický svaz lidových sil (39 křesel) a postkomunistická Strana pokroku a socialismu (18 křesel). Takováto vláda by v parlamentu měla s 224 poslanci pohodlnou většinu.

Muhammad VI.
Zdroj: ČT24

K volebním urnám se dostavilo 45 procent ze 13,5 milionu oprávněných voličů. Maročané si vybírali z 31 stran a uskupení.

Volby byly jedním z výsledků červencového referenda, které schválilo reformu ústavy. Podnět k těmto krokům dal marocký král Muhammad VI. ve snaze zastavit protivládní protesty. Podle novelizované ústavy by měl král část svých pravomocí předat zvoleným činitelům, konkrétně například výkonná moc by měla být přesunuta na vládu.

Panovník ale bude nadále předsedat zasedáním vlády a ponechal si i poslední slovo v otázkách náboženství a armády či kontrolu soudů.