Afghánské úřady převezmou kontrolu nad dalšími oblastmi

Kábul - Severoatlantická aliance spustí druhou vlnu předávání velení v provinciích afghánské armádě. Dnes to oznámil afghánský prezident Hamíd Karzáí. Očekává se, že předávací proces začne následující týden. První etapa převodu zodpovědnosti za bezpečnost na afghánské síly odstartovala v červenci.

Postupné předávání velení Afgháncům by mělo do roku 2014 skončit odchodem aliančních Mezinárodních sil pro podporu bezpečnosti v Afghánistánu (ISAF). Západní představitelé a experti ale vyjadřují pesimismus ohledně schopností Karzáího a afghánské armády převzít velení ve vlastní zemi. Pokud by nynější afghánské vedení selhalo, mohlo by to znamenat návrat militantního hnutí Tálibán.

Karzáího dnešní prohlášení podle AP znamená, že afghánští vojáci již zodpovídají nebo brzy budou zodpovídat za bezpečnost v osmi ze 34 provincií a v asi desítce provinčních metropolí. Většina oblastí na seznamu takzvané druhé vlny se nachází na severu a západě země, zahrnuje ale také místa, která se v poslední době stala ohnisky bojů.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24

Jako celek Afghánci převezmou provincie Nimrúz, Dajkondí, Samangan, Tachár a Balch, z dalších provincií pak přejdou pod jejich velení jen některé okresy. Z provinčních metropolí to budou mimo jiné města Ghazní (provincie Ghazní), Dželálábád (Nangarhár) nebo Majdán Šahr (Vardak).

V Afghánistánu je nyní asi 140 tisíc zahraničních vojáků, zhruba 100 tisíc z nich jsou Američané. Hlavní rolí zahraničních sil po stažení bojových jednotek bude výcvik afghánských bezpečnostních složek.

Vydáno pod