Jaderný odpad dorazil do Gorlebenu

Berlín - Do úložiště v německém Gorlebenu večer dorazil konvoj s vyhořelým jaderným palivem. Jeho cestu komplikovaly časté protesty ekologických aktivistů. Vlak s odpadem přijel do severoněmeckého Dannenbergu přijel skoro s dvacetihodinovým zpožděním. Vlak přivezl z Francie 11 kontejnerů jaderného odpadu, který byl zpracován ve Francii a který bude uskladněn v Německu. Technici nebezpečný náklad poté přeložili na kamiony, které jej odvezly do 20 kilometrů vzdáleného úložiště v Gorlebenu. Šlo o vůbec nejdelší a nejdražší takový typ převozu.

Cesta z francouzského města Valognes dlouhá 1 200 kilometrů trvala vlakové soupravě rekordních více než 109 hodin. Při překládání na kamiony bylo třeba mimo jiné přeměřit radioaktivitu nákladu.

Více než tři hodiny před příjezdem konvoje kamionů policie začala uvolňovat cestu vedoucí k meziskladu, kterou obsadilo asi 1800 protijaderných aktivistů. Podle policie a demonstrantů dva aktivisté v závěrečné fázi přesunu vylezli na první nákladní vůz a vozy na krátkou chvíli zastavili. Policie proti demonstrantům použila vodní děla.

Ekologičtí aktivisté pořádali rozsáhlé protestní akce už o víkendu. Demonstranti na vlak útočili golfovými míčky pobitými hřeby a lahvemi se zápalnou směsí. Káceli stromy a likvidovali zabezpečovací zařízení u trati. Čtyři Němci se řetězy a betonem připoutali k trati. Policisté zadrželi přibližně 1 300 lidí, 150 osob bylo lehce zraněno.

Telefonát Evy Pláničkové (zdroj: ČT24)