Volby v Jižní Osetii skončily skandálem

Cchinvali (Gruzie) - Skandálem skončilo nedělní druhé kolo voleb v kavkazské Jižní Osetii, která se před třemi lety s podporou Moskvy odtrhla od Gruzie. Oba kandidáti se vyhlásili za vítěze a svého soupeře označili za podvodníka. Stížnosti na průběh voleb projednává místní nejvyšší soud, který zakázal volební komisi zveřejňovat výsledky. Ta ale soudního rozhodnutí nedbá.

Ve druhém kole se utkali ministr tamní vlády Anatolij Bibilov a vůdkyně opozice Alla Džiojevová. Oba mají v programu co nejtěsnější spolupráci s Moskvou, v zákulisí jsou za hlavní důvod jejich souboje označovány obrovské finanční injekce Ruska, bez nichž by odštěpenecká gruzínská provincie zkolabovala.

Vítězství se dnes ráno slavilo v obou táborech. Bibilov i Džiojevová se označili za vítěze, jejich štáby bombardovaly volební komisi stížnostmi na nezákonný postup protivníka. Obvinění se týká manipulací při sčítání, skupování hlasů, nátlaku na voliče a nezákonné agitace v průběhu voleb. Zahraniční pozorovatelé, všichni bez výjimky z postsovětských států, označili průběh voleb za spravedlivý.

Jižní Osetie
Zdroj: Musa Sadulayev/AP Photo

Stížnostmi volebních štábů se dnes zabýval jihoosetský nejvyšší soud, který zakázal volební komisi zveřejňovat výsledky do doby, než své šetření skončí. Krátce poté ale komise oznámila, že po sečtení hlasů v 74 z 85 okrsků vede Džiojevová s 56,7 procenta, zatímco Bibilov získal jen 40 procent.

Zmatky v Jižní Osetii jsou velkou blamáží pro Kreml, který je hlavním a téměř jediným ochráncem jihoosetské „nezávislosti“. Lze-li věřit výsledkům oznámeným volební komisí, favorit Moskvy Bibilov ve volbách propadl, přestože mu otevřeně projevovali podporu prezident Dmitrij Medveděv i premiér Vladimir Putin. Slepá volební ulička navíc jen prohlubuje dlouhodobý chaos, který se v Jižní Osetii projevuje hlavně bojem o podíl na miliardových dotacích Moskvy.

Kromě Ruska samostatnost jihoosetské provincie uznávají jen Moskvě přátelsky nakloněné režimy ve Venezuele a Nikaragui a kromě nich ještě tři tichomořské ostrovy Nauru, Tuvalu a Vanuatu, za jejichž diplomatickou vstřícnost podle nepotvrzených informací Rusko štědře zaplatilo.