Podle OSN dochází v Sýrii ke zločinům proti lidskosti

Damašek - V syrských městech dnes protestovali odpůrci sankcí, které proti Sýrii o víkendu zavedly arabské země. Ministr hospodářství a obchodu Muhammad Nidál Šaar řekl, že sankce poškodí hlavně obyčejné Syřany. Podle zprávy týmu nezávislých expertů OSN zveřejněné v Ženevě zabily syrské jednotky od vypuknutí nepokojů v půli března stovky dětí a spáchaly další „zločiny proti lidskosti“.

Demonstrace proti rozhodnutí Ligy arabských států (LAS) se konaly ve velkých městech, včetně Damašku. Podle státní televize účastníci poukazují na to, že sankce neušetří žádnou skupinu obyvatelstva. LAS je připravena postih odvolat, jakmile vláda začne plnit plán ligy na ukončení krize. Má stáhnout tanky z měst a odvolat armádu ze zásahů proti protestům. Podle zpráv přicházejících ze Sýrie ale Damašek nic podobného nechystá, při nedělních protestech bylo zabito 30 lidí.

Asadovi příznivci
Zdroj: Bassem Tellawi/AP Photo

Pro sankce hlasovalo 19 členských zemí LAS, proti byly sousední Libanon a Irák, které se Sýrií mají významné obchodní kontakty. Smyslem sankcí je přinutit Damašek dohodnout se s opozicí a ukončit zabíjení civilistů. Nepokoje si od března vyžádaly na 3 500 mrtvých.

Ještě před oznámením rozhodnutí LAS se odhadovalo, že výkon syrské ekonomiky poklesne o šest procent. Šaar ale řekl, že Sýrie své hospodářství posílí a že se „těší nesrovnatelné soběstačnosti“. Vláda se prý zaměří na spolupráci s Irákem. Tvrzení, že sankce mají zasáhnout jenom syrské vedení, je podle něj nepravdivé. Zastavení transakcí centrální banky podle něj poškodí svobodné podnikání v Sýrii. Vláda prý rozhodne, jak na krok LAS odpoví.

OSN: Syrský režim páchá zločiny proti lidskosti (zdroj: ČT24)

Vládní jednotky zabíjí a mučí i děti

Podle údajů z počátku listopadu zabily vládní síly nejméně 256 dětí, z nichž některé umučily k smrti. Muži a chlapci byli ve vojenských věznicích sexuálně zneužíváni a dvouletá dívka zastřelena, jen aby z ní nemohla vyrůst budoucí demonstrantka, citovala agentura AP ze zprávy expertního týmu, kterou dnes předložil Radě OSN pro lidská práva.

Syrské vládní bezpečnostní složky podle ní používaly nepřiměřené síly a „střílely bez výběru na neozbrojené demonstranty“.

„Spáchané zločiny zahrnují vraždy, mučení, znásilňování a další formy sexuálního násilí,“ citovala AP vedoucího týmu, brazilského profesora Paula Sergia Pinheiru. „Měli jsme velmi solidní soubor důkazů,“ zdůraznil.