Nehodu Jaku-42 zavinilo selhání techniky, tvrdí nezávislí vyšetřovatelé

Moskva – Selhání techniky by mohlo být příčinou zářijové nehody letounu Jak-42 s hokejisty u Jaroslavle. S tímto závěrem přišlo nezávislé vyšetřování podniknuté na prosbu pozůstalých po pilotech. Tragédii prý nezpůsobila posádka, jak informují závěry oficiálního vyšetřování nehody vedené Mezinárodním leteckým výborem (MAK). Ten ale výhrady nezávislých vyšetřovatelů odmítl. Informuje o tom ruský list Izvestija.

Oficiálním závěrům neuvěřili příbuzní posádky, ani příbuzní hokejistů, kteří při nehodě zahynuli, píše deník. Na žádost pozůstalých se pak tři odborníci, zkušení piloti Vladimir Gerasimov a Alexandr Akimenkov a přední expert Valentin Dudin, který v Rusku zkoumal šedesátku leteckých havárií, pokusili o vlastní vyšetřování. „Pozůstalí budou požadovat, aby vyšetřování pokračovalo. V opačném případě se obrátí na soud,“ dodal list.

Nezávislí vyšetřovatelé došli k závěru, že katastrofu zavinily konstrukční a aerodynamické vady letounu Jak-42 i četné chyby v organizaci práce společnosti Jak-servis, která letoun provozovala. Piloti prý přes všechny chyby dokázali dostat letoun do vzduchu a situace tedy nebyla katastrofální. Za bezprostřední příčinu havárie Gerasimov označil skutečnost, že letoun byl neřiditelný.

Tyto závěry ale MAK odmítá. Posádka podle něj nebyla dostatečně přeškolena ze starších typů Jak-40 a jeden z pilotů byl pod vlivem léku, který je s řízením letadel neslučitelný, protože podstupoval léčbu chorobných neurologických změn projevujících se zpožděnou reakcí rukou a nohou. MAK své závěry podpořil i animací nehody se záznamem rozhovoru v kabině. MAK je organizace postsovětských států, v níž má hlavní slovo Rusko. Kritici mu vytýkají, že vinu za nehody obvykle připisuje selháním posádky.