Látka z mléka? To není sci-fi, ale německý výrobek

Berlín - Látka na šaty, která je vytvořena z mléka. S tímto originálním nápadem přišla německá designéra a biochemička Anke Domaskeová a vytvořila textilii Q-Milch, která na dotek připomíná hedvábí. Za tento objev již stihla obdržet cenu Německé asociace pro výzkum textilu. Oděvy totiž šetří přírodní zdroje a jsou vhodné pro alergiky.

Mládá biochemička se dala na dráhu designérky teprve nedávno a už přitahuje velkou pozornost. Odborníci kvitují pozitivně především fakt, že látka z mléka se pere v pračce stejně jako bavlna, přitom neobsahuje chemikálie ani ropné produkty a není náročná na vodu. „Anke Domaskeová využívá obnovitelné zdroje, kterých máme dostatek. Vytvořila zcela novou látku a tu využívá k inovaci standardních výrobků. To je působivé!“ dodal Klaus Jansen z Německé asociace pro výzkum textilu, která novou látku ocenila.

Pokusy s látkou z mléka probíhaly již ve 30. letech

Na počátku bylo hledání takové látky, která by nedráždila alergiky. Anke Domaskeová se pustila do výzkumu mléčného proteinu –caseinu. Myšlenka použít mléko přitom není zcela nová. Už ve 30. letech ho textilní průmysl dokázal využít, ovšem jedině s příměsí akrylu. Vývoj trval dva roky systémem pokus a omyl. „Látka musí být prací a musí se dát žehlit. Bylo velmi obtížné nalézt tu správnou konzistenci. Zpočátku se nám jemná vlákna rozpouštěla ve vodě a ta, co se nerozpouštěla, už zas nebyla jemná. Bylo to obtížné,“ dodala Domaskeová.

Nakonec ale šestičlenný tým dokázal zredukovat mléko na proteinový prášek. Ten se povaří a slisuje na chomáče, ze kterých se pak utká vlákno - buď tlustší pro těžší látky, anebo zcela jemné, připomínající hedvábí. Domaskeová přitom využívá jen takové mléko, které nevyhoví přísným německým standardům a farmáři by ho museli vylít.

  • Návrhářka Anke Domaskeová zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/31/3070/306929.jpg
  • Vlákno z mléka zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/31/3070/306923.jpg
  • Vlákno z mléka zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/31/3070/306927.jpg
  • Vlákna z mléka zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/31/3070/306930.jpg

Tatjana Bertholdová, která už rok z látky šije originální modely, si nemůže látku vynachválit. „Napřed jsem nevěřila, že to je z mléka, ale když s tím pracujete, uvidíte, že na omak je to úplně něco jiného než normální látka!“ dodala. Také zákaznice si originální módu pochvalují. „Musíte si to vyzkoušet sami. Je to jako hedvábí, velmi jemné, opravdu pohodlné!“ doplnila jedna z klientek Emilia Amphrosialis.

Problémem zůstává cena

Teď už designérka a její kolegové bojují jen s cenou. S dvaceti eury za kilogram vlákna je stále dražší než hedvábí v biokvalitě. Domaskeová ale doufá, že v budoucnu ušetří třeba na dopravě. Navíc upozorňuje na ekologická hlediska. Jedno kilo vlákna vyrobí s pouhými dvěma litry vody. Stejné množství bavlny vyžaduje 10 000 litrů. A zakázky už se hrnou, hypoalergenní látku chtějí testovat lékařské ústavy i výrobci autosedaček. A zajímají se i brazilští nebo australští farmáři, kteří musí denně likvidovat přebytky mléka.

Nová látka Q-Milch (zdroj: ČT24)