Vůdce nebo hrdina? Nazarbajev zvládne obojí…

Astana - Kazašský prezident Nursultan Nazarbajev bude mít nový titul. Po loňském Vůdci národa se na návrh vlády stane Lidovým hrdinou. Ministři chtějí novým titulem při příležitosti 20. výročí nezávislosti země ocenit Nazarbajevovu „historickou úlohu v procesu získání kazašské nezávislosti“. Jejich návrh podléhá schválení horní komory parlamentu, ale o něm nikdo v Kazachstánu nepochybuje.

Dvacáté výročí nezávislosti nedávno v kazašském městě Almaty oslavili odhalením velkého památníku, jehož ústředním motivem je postava Nursultana Nazarbajeva. Spolu s novým titulem dostane prezident Řád vlasti se zlatou hvězdou.

Nazarbajev stojí v čele Kazachstánu už přes dvacet let, v roce rozpadu SSSR byl šéfem kazašských komunistů. Politik, který měl v roce 1991 pověst demokrata a reformátora, postupně v zemi vybudoval přísně centralizovaný režim založený na masivních příjmech z prodeje energetických surovin. Původní ústřední výbor kazašské komunistické strany v 90. letech fakticky jako jeden muž přestoupil do strany Světlo vlasti (Nur Otan), která dodnes pod Nazarbajevovým vedením v zemi vládne bez jakékoli parlamentní opozice. Režim má pevně v rukou média i soudy, opozice se uchýlila do exilu či do podzemí.