Závěr expertů: Breivik vraždil v nepříčetnosti

Oslo – Nor Anders Behring Breivik, který 22. července zabil při pumovém útoku a následné střelbě 77 lidí, jednal v nepříčetnosti. Ve zprávě o jeho duševním zdraví to uvedli dva psychiatričtí experti. Ti klíčový dokument dnes předali norskému soudu v Oslu. Podle nich osobnost útočníka vykazovala v době atentátů i při následném pozorování duševní poruchy. Pokud se soud k závěrům expertů přikloní, neměl by obviněný nastoupit trest ve vězení, ale měl by být umístěn do psychiatrické léčebny. Závěry komise psychiatrů však nejsou pro soud závazné. Soudní řízení má začít 16. dubna.

O odborném posudku na dnešní tiskové konferenci informoval státní zástupce Svein Holden. Podle něj se u Breivika během dlouhé doby vyvinula paranoidní schizofrenie. Závěr komise soudních psychiatrů byl podle státního zástupce jednoznačný. Shodli se na tom, že Breivik nemůže být za své činy trestně odpovědný. „Ani trochu jsme nepochybovali. Nyní je na soudu, aby rozhodl,“ uvedl psychiatr Torgeir Husby.

Holden na brífinku upřesnil, že Breivik byl podle psychiatrů zcela ovládán „bizarními a megalomanskými představami“. „Na jejich základě může podle vlastního mínění rozhodovat o tom, kdo smí žít a kdo musí zemřít,“ uvedl státní zástupce.

Soud může Breivika k psychiatrickému pobytu poslat na neomezenou dobu, přičemž jeho oprávněnost musí být přezkoumávána každé tři roky. Za mříže věznice by jej naopak mohl soud poslat nanejvýš na 21 let, což je v Norsku maximální trest pro vrahy.

Státní zástupce Svein Holden:

"Zkoumaná osoba byla psychotická, když spáchala své činy. Je dobré zdůraznit, že tato osoba se pohybuje ve svém vlastním světě se zvrácenými myšlenkami. Anders Behring Breivik tak není příčetný. Rozvinula se u něj paranoidní schizofrenie. (…) Breivikova duševní nemoc se vyvíjela dlouho. Změnila ho a udělala z něj člověka, kterým je dnes. Odborníci zkoumali, co v něm vyvolalo ty bludné představy. On věří, že je vyvolený určovat, kdo zemře, a kdo bude žít. A že je rytířem, který je povolán, aby zachránil svůj lid."

Husby dnes novinářům řekl, že Breivik s psychiatry spolupracoval, ačkoli původně norské lékaře odmítal a chtěl, aby ho posuzoval expert japonský, který je podle něj spíš schopen pochopit smysl jeho činů. Ve svém manifestu, zveřejněném těsně před atentátem, vykazoval Breivik fascinaci Japonskem a Koreou a jejich samurajským pojetím cti. Nakonec ale obviněný souhlasil s tím, aby ho vyšetřil norský psychiatr Husby a jeho kolegyně Synne Sörheimová. Ti rozhovory s Breivikem strávili celkem 35 hodin. „Bylo to nesmírně podrobné, bylo to nesmírně náročné. Je to nejobsáhlejší zpráva, na jaké jsem se kdy podílel, a nejobsáhlejší zpráva v poválečné historii norské forenzní psychiatrie,“ prohlásil Husby.

Ve 243stránkovém textu, který se zakládá na 13 rozhovorech s obviněným, je také hloubková studie dětství a dospívání obviněného a další skutečnosti, které mohly Breivika k jeho činům dovést.

Norští psychiatři si kromě rozhovorů s Breivikem přáli také vyšetřit mozek obviněného metodou magnetické rezonance, která může odhalit eventuální poškození tohoto orgánu, kupříkladu nádor. Breivik to ale nakonec odmítl.

Zprávu ještě musí přezkoumat experti z norské komise forenzní medicíny. Ta může požádat o další podrobnosti a připojit svůj názor. 

„Pokud bude konečný závěr takový, že Behring Breivik není trestně odpovědný, budeme soud na začátku procesu žádat, aby mu byla uložena povinná psychiatrická léčba,“ řekla dnes novinářům státní zástupkyně Inga Bejerová Enghová, která potvrdila, že taková léčba by mohla být doživotní. Pokud ho někdy v budoucnu odborníci prohlásí za vyléčeného, mohl by se dostat na svobodu. 

Anders Breivik
Zdroj: ČTK/AP/AP Photo

Breivik se ke svým činům přiznal. Obvinění z terorismu však odmítá a vinu necítí. Tvrdí totiž, že jeho činy byly „nutné“ pro záchranu Norska a celé Evropy před „hrozbou“ muslimů a multikulturalismu. Sám o sobě prohlašuje, že je duševně zcela zdráv, a předem vyjádřil obavy, že dnešní zpráva bude „vraždou jeho osobnosti“.

Vydáno pod