V Německu zatkli dalšího komplice kebabových vrahů

Berlín - Německá policie dnes zatkla dřívějšího činitele neonacistické Národnědemokratické strany Německa (NPD) Ralfa Wohllebena. Je podezřelý, že pomáhal trojici pachatelů tak zvaných kebabových vražd. Podle dnešního vydání listu Leipziger Volkszeitung existuje důkaz, že členka této skupiny Beate Zschäpeová byla informátorkou bezpečnostních sil, které ji údajně kryly.

Šestatřicetiletý Wohlleben je podle oznámení německého státního zastupitelství důvodně podezřelý z podpory takzvaného Národněsocialistického podzemí (NSU), jak si Zschäpeová spolu s Uwem Böhnhardtem a Uwem Mundlosem říkali. Této skupině pravicových radikálů se připisuje nejméně deset vražd převážně přistěhovalců v letech 2000 až 2007.

Vyšetřovatelé bývalého činovníka NPD viní z podílu na šesti vraždách a z jednoho pokusu o ni. S neonacistickým triem podle nich udržoval kontakty už od 90. let minulého století a obstarával mu zbraně a munici. Trojici prý také pomáhal finančně.

Wohlleben byl zatčen dnes ráno a podle německých médií patří k dobře známým postavám v neonacistických kruzích. V letech 1999 až 2008 patřil k širšímu vedení NPD a v letech 2006 až 2008 byl dokonce zástupcem zemského vedoucího této strany v Durynsku. Do loňska také řídil buňku NPD v tamním městě Jena, odkud trojice pravděpodobných vrahů pocházela. 

Skupině NSU se od roku 1998 dařilo skrývat před německými úřady, což už dříve vyvolalo spekulace o jejím napojení například na kontrarozvědku. Podle deníku Leipziger Volkszeitung existuje důkaz, že Zschäpeová byla informátorkou kriminalistů v Durynsku, a byla tak „kryta ze strany státu“. Poslední známá žijící členka NSU podle listu dodávala policii informace z prostředí extrémní pravice. Měla v té době údajně až pět krycích jmen.

Wohlleben je už čtvrtou osobou zadrženou kvůli sérii vražd osmi tureckých přistěhovalců, jednoho Řeka a německé policistky. Ve vazbě už sedí Zschäpeová a dva údajní komplicové. Všichni ale podle dosavadních informací odmítají vypovídat. Böhnhard a Mundlos spáchali 4. listopadu před hrozícím zatčením sebevraždu.