Noriega se vrací domů, radost z toho ale asi nemá

Paříž - Ve Francii se připravuje převoz bývalého panamského diktátora Manuela Noriegy do jeho vlasti. Jeho vydání minulý týden potvrdil francouzský soud. Ve Francii byl ve vězení za podvody s nemovitostmi. Panama ho v nepřítomnosti odsoudila k mnoha letům vězení za likvidaci svých politických oponentů. Noriegovi právníci budou vzhledem k věku svého klienta usilovat o domácí vězení.

Noriega jako panamský generál nastolil v zemi diktaturu na začátku 80. let. Panama byla v té době překladištěm zbraní a drog. Samotný Noriega pracoval i pro americkou CIA. Washington ho ale pak vinil ze špionáže pro Kubu a v roce 1989 americké jednotky podnikly do Panamy vojenskou intervenci a generála sesadily. 

V USA Noriega dostal 20 let vězení za obchod s drogami a praní špinavých peněz. Pak putoval do Francie, kde dostal dalších sedm let za finanční podvody. V Panamě čelí obvinění z vražd svých politických odpůrců. Měl by objasnit třeba nevyřešený masakr vojenských důstojníků před 21 lety a také by měl ukázat prstem na ty, kteří měli během vojenského režimu privilegia.

Noriega se vrací do Panamy (zdroj: ČT24)