Slovenští lékaři stahují své výpovědi

Bratislava – Zhruba 800 lékařů z 2000 dnes stáhlo své výpovědi, které podali poté, co se s vládou nedohodli na požadovaném zvýšení platu. Slovenský kabinet kvůli ohlášenému odchodu doktorů vyhlásil nouzový stav. Několik nemocnic na Slovensku kvůli hrozbě nedostatku lékařů ode dneška funguje ve zvláštním režimu.

Slovenský ministr zdravotnictví Ivan Uhliarik stažení výpovědí vítá: „Chci poděkovat všem lékařům, kteří stáhli výpovědi. Platí, že každý lékař bude mít v příštím roce vyšší plat v průměru o 300 eur. Ředitel mu ve smyslu memoranda, které podepsala premiérka, nesmí sáhnout na žádné příplatky.“ 

Nejvíc výpovědí stáhli lékaři v Univerzitní nemocnici L. Pasteura v Košicích, tady tak učinilo 210 doktorů. V tuto chvíli má tedy vedení na stole pouze 28 výpovědí. Zdejší nemocnice tak nebude muset být v nouzovém stavu, který vyhlásila vláda.

Po včerejším vyhlášení nouzového stavu dnes některé slovenské nemocnice začaly připravovat seznamy doktorů, kteří budou muset přijít do práce, i když podali výpověď. Nouzový stav se netýká celých nemocnic, ale konkrétních oddělení a lékařů. „Primáři klinik rozhodnou o počtu lékařů, které potřebují,“ upřesnila mluvčí bratislavské dětské nemocnice Dana Kamenická. Ministr zdravotnictví Ivan Uhliarik už včera nastínil, že povinnost přijít do práce se bude týkat pouze desítek lékařů. Slovenská vláda chce opatřením zajistit zdravotnickou péči tak, aby byli lékaři schopni ošetřit pacienty v akutních případech. 

Slovenský ministr zdravotnictví Ivan Uhliarik: „Odboráři nemůžou mít pocit, že místo skalpelu mají v rukou pistoli a jdou nás všechny vydírat.“

Reportáž Olgy Bakové a Ladislava Kerekeše (zdroj: ČT24)

Výpovědi podalo 2 000 doktorů, tedy zhruba třetina lékařů v nemocnicích. Chtěli přidat peníze, jenže vláda jim místo 700 eur navíc slíbila jen 300 eur. Lékařské odbory označují vyhlášení nouzového stavu za protiústavní a nezákonné. Zároveň vybídly lékaře, aby nepřebíraly žádné podezřelé zásilky. Chtějí tak obstrukcemi dosáhnout toho, aby lékaři do práce nemuseli. „Jak máme vědět o nouzovém stavu, když nám nic nebylo doručené,“ argumentuje odborové sdružení. Podle odborů tak není ani jasné, kterých lékařů se nouzový stav vlastně týká. „Vláda nás o těchto věcech neinformovala, neznáme rozsah pracovních povinností, neznáme jména, kterým má být pracovní povinnost uložená,“ píšou odbory ve svém prohlášení. 

Za ignorování pracovní povinnosti hrozí lékařům pokuta až 330 eur (8 500 korun), v krajním případě podle ministerstva zdravotnictví až trestní stíhání. Lékaři si v době nařízených služeb nemohou vybrat dovolenou, neplatí pro ně omezení délky pracovní doby a vláda jim rovněž zakázala stávkovat. 

Protest slovenských lékařů
Zdroj: ČT24

Kvůli akci lékařů už padlo i první trestní oznámení, které podala slovenská občanka. „Trestní oznámení směřuje proti buřičům, představitelům Lékařského odborového sdružení SR, především jeho předsedovi MUDr. Marianovi Kollárovi, který traumatizuje celou společnost a páchá nenapravitelné škody a křivdy ve vztahu k většině,“ napsala občanka Kováčová. Šéf lékařských odborů se podle ní dopouští násilí na občanech a státním zřízení. Trestní oznámení podala kvůli podezření na vydírání státu, tyranii většiny, obecnému ohrožení či šíření paniky. Slovenská prokuratura ale ještě nepotvrdila, že by takové oznámení dostala. 

Vydáno pod