Hrozby Moskvy se stávají skutečností, Medvěděv spustil kaliningradský radar

Moskva – Moskva už kvůli obavám z plánů NATO na protiraketový štít v Evropě přistoupila k praktickým krokům. Ruský prezident Dmitrij Medvěděv dnes nedaleko Kaliningradu na západě země uvedl do pohotovosti radiolokační stanici. Podle velitele ruských kosmických vojsk kaliningradský radar „uvidí“ na celou Evropu a přilehlou část Atlantiku.

Stanice s kódovým označením Voroněž-DM byla ve „zkušebním bojovém“ provozu fakticky celý loňský rok, ale formálně byla spuštěna až dnes. Medvěděv při té příležitosti prohlásil, že aktivace radaru je důkazem, že Rusko myslí svou odpověď na plány Západu vážně. 

Radar stojí v malé obci Pioněrskoje a podle dostupných informací má být schopen pokrýt území do vzdálenosti 6 000 kilometrů. Rusko má ještě dvě podobné stanice, jednu v obci Lechtusi u Petrohradu a druhou v Armaviru na jihu evropské části Ruska. Čtvrtý radar, který má být zaměřen na území Číny, se staví u Irkutska.

Rusko zároveň jako odpověď na plány NATO chce od 1. prosince podřídit jednotnému velení všechny síly protivzdušné, protiraketové a kosmické obrany. Pokud se se Západem nedohodne na spolupráci, chce také Moskva rozmístit na svém území obranné rakety.