I zvířatům po operaci pomáhá hydroterapie

Londýn - Rehabilitace po operaci je stejně důležitá pro lidi jako pro zvířata. Veterináři v Británii mají nejlepší zkušenost s hydroterapií. Než si pes nebo kočka znovu stoupne na všechny čtyři, musí své končetiny rozpohybovat a posílit v bazénu, kde je nadlehčuje voda. Psi, kteří prošli náročnou operací páteře, se naopak ocitnou v rukou fyzioterapeutů.

Podle šéfa veterinární kliniky ani úspěšná operace nemusí mít dobré výsledky bez dobré rehabilitační péče. „Rehabilitace je stejně důležitá jako chirurgický zákrok. Aby se zvíře uzdravilo, jsou klíčové tři věci: dobrá diagnóza, dobrá operace a dobrá rehabilitace. A to je to, o co se snažíme,“ říká veterinář Noel Fitzpatrick, který je průkopníkem mezi veterináři. Jako první totiž nahradil kočce kolenní kloub. U zvířat používá stejné rehabilitační metody, jaké si předtím vyzkoušel u lidí.

Voda zesláblá zvířata nadnáší

Veterinární klinika v britském Godalmingu tak nabízí následnou rehabilitaci psům, kteří prošli náročnými operacemi. Ošetřovatelka Amie Sladeová asistuje při hydroterapii. Tráví se psy ve vodě celé dny a vidí, jak rychle se uzdravují. „Psi musí zůstat po operaci šest týdnů v klidu, aby se jim kosti zahojily. Zvládnou jen krátké cesty na záchod. Ztratili hodně síly, svaly mají ochablé a celkově se špatně pohybují. Nohy můžou mnohem víc používat ve vodě, která je navíc příjemně teplá a uvolňuje svaly,“ dodala Sladeová.

Většina psů se ale po operaci do vody bojí skočit sama a vyžadují tedy asistenci. Překonat strach jim pomáhá záchranná vesta. „Nemůžeme očekávat, že psi se hned po operaci vrhnou do vody a začnou plavat sami. Když nemají oporu, můžou zpanikařit. V plovací vestě se cítí bezpečněji a navíc se tolik nenadřou,“ míní Sladeová.

Hydroterapie pro zvířata (zdroj: ČT24)