Být v Nigérii homosexuálem není žádný med

Lagos – Nigérie je hluboce věřící země – z jedné poloviny obývaná křesťany a z druhé muslimy. I proto je tady homosexualita tabu. Být homosexuál tu znamená žít v neustálém strachu – diskriminace a fyzické útoky jsou zcela běžné. Nejlidnatější africká země teď chce navíc schválit zákon, který bude kriminalizovat nejen sňatky osob stejného pohlaví, ale i neziskové organizace, které homosexuály chrání. Zákon by měl sňatek osob stejného pohlaví trestat třemi lety vězení, svědci nebo organizátoři takové svatby mohou strávit za mřížemi dokonce pět let.

„Budí to dojem, že se ten zákon týká jen homosexuálů, ale i ti mají rodiny a žijí ve společenstvích, takže se to dotýká všech,“ říká aktivista za práva gayů Joseph Sewedo Akoro. „Povede to k většímu násilí, nenávisti, utlačování,  zastrašování a vydírání,“ obává se další aktivista Rašíd Williams. V nejlidnatější africké zemi se o práva gayů a leseb nikdo nezajímá.

Proti trestání gayů je Evropská unie i ochránci lidských práv. Panují obavy, že pokud zákon projde, zmaří to prevenci AIDS i následnou léčbu v zemi, která je v počtu nakažených třetí na světě.

Odpor vůči partnerství osob stejného pohlaví je v Nigérii silně zakořeněný. Přivést na svět děti je tu prvořadým životním cílem. Pro tamní věřící je homosexualita nebo registrované partnerství navíc něco, co nedokáží strávit, a tak gayům v Nigérii nezbývá než se skrývat nebo ze země utéct, aby si zachránili holý život. Některé evropské země začaly Nigerijcům nabízet status uprchlíka kvůli sexuální diskriminaci. Británie zemi vyhrožuje přerušením humanitární pomoci. V některých oblastech, kde platí islámské právo šaría, totiž za homosexuální styk hrozí mužům i ženám ukamenování.

Nigérie: homosexuálové mají strach (zdroj: ČT24)