Policie pozatýkala demonstranty z Okupujte Wall Street

Los Angeles - Policie v kalifornském Los Angeles dnes v noci vyklidila prostory u radnice, kde osm týdnů tábořili demonstranti podporující hnutí Okupujte Wall Street. Podle šéfa policie ve městě přitom zatkla přes 200 lidí. Dalších asi 40 demonstrantů zatkli podle televize CNN policisté při vyklízení tábora hnutí ve Filadelfii.

Demonstranti v Los Angeles měli podle nařízení starosty vyklidit park u radnice už před dvěma dny. Po uplynutí lhůty ale stále byla na místě zhruba polovina z původních 500 stanů, přičemž část protestujících nejevila úmysl odejít. Podporu jim dnes přišly vyjádřit také stovky lidí z okolí. Přesto se dnešní akce, jíž se zúčastnilo na 1400 strážců zákona, podle policie obešla bez větších srážek a bez zranění.

Protestní tábor v centru Los Angeles patřil ve Spojených státech k největším, které přívrženci hnutí proti sociální nerovnosti vybudovali. Další podobný tábor dnes policie vyklidila ve Filadelfii. Tamní park po policejním varování dobrovolně opustilo asi 100 demonstrantů. Kolem 40 protestujících bylo ale zatčeno několik hodin poté, když se v jedné z ulic poblíž střetli s policií. Podle CNN utrpěli dva policisté při zásahu zranění.

Protest Okupujte Wall Street začal v polovině září v newyorském Zuccottiho parku a rozšířil se i do dalších měst. Demonstranti tvrdí, že zastupují 99 procent Američanů proti jednomu procentu nejbohatších. I newyorská část hnutí ale přišla o svou základnu, když místní úřady donutily demonstranty k odchodu kvůli vyčištění parku.