V USA objevili tunel pro pašování, zabavili rekordní objem drog

Los Angeles - Americká protidrogová agentura DEA ve středu odhalila nový podzemní tunel spojující Kalifornii s Mexikem, který narkomafie používala k tajné přepravě drog. Policisté při akci zabavili 32 tun marihuany, což je druhý největší úlovek v americké historii a vůbec největší kontraband nalezený v podzemním tunelu.

Podle policistů je tunel dlouhý přes půl kilometrů, je vybaven kolejemi, osvětlením a ventilací a spojuje mexickou Tijuanu se San Diegem. Prokopán byl 12 metrů pod zemí.

Tunely jsou častým dopravním spojením pašeráků drog mezi severním Mexikem a Kalifornií. Od října 2008 jich DEA objevila a zlikvidovala přes sedmdesát. Naposledy před dvěma týdny bylo při podobné akci zabaveno 17 tun marihuany.

V prosinci 2009 byl objeven nedokončený tunel, který byl dokonce na mexické straně opatřen výtahem. Výstavba tunelu trvá obvykle půl roku až rok. Dělníci ve štolách nocují, nezřídka k ražbě tunelu užívají pneumatické nástroje.

Svátky jsou pro pašeráky hlavní sezónou

Období před vánočními svátky je pro pašeráky drog hlavní sezónou, protože do USA směřují obrovské objemy narkotik z podzimní mexické sklizně. Stejně jako pěstitelé legálních plodin, i mexičtí drogoví bossové v této době řeší problém, jak rychle dostat zboží k zákazníkovi. O vánočních svátcích se pak hranice obvykle zklidní, protože pašeráci se věnují rodinám v mexickém vnitrozemí.

Kalifornie je pro hloubení tunelů vhodná, protože její jílovitá půda je měkká. Objevený tunel patřil podle policie mocnému mexickému kartelu Sinaloa, který řídí Joaquín „El Chapo“ Guzmán.