Slovenským lékařům vypršela výpovědní lhůta

Bratislava – Slovenská vláda se nedokázala dohodnout s lékaři na zvýšení platů. Ministr zdravotnictví Ivan Uhliarik nabídl svou demisi. Přibližně 1 200 slovenským lékařům vypršela o půlnoci dvouměsíční výpovědní lhůta. Část z nich ale kvůli nouzovému stavu, který vyhlásila vláda, měla nastoupit zpět do služby. Jenže na mnoha místech lékaři nedorazili, mnozí si nechali vypsat neschopenku. Nemocnice mají problém s ošetřováním pacientů. Vláda tak nenaplnila slib, že běžný chod nemocnic dokáže zajistit i za krizové situace.

Situace ve slovenském zdravotnictví se necelé čtyři měsíce před předčasnými parlamentními volbami neuklidnila ani poté, co část lékařů své výpovědi stáhla. I tak ale dnes vypršela výpovědní lhůta zhruba 1200 doktorům. V několika zařízeních proto platí stav nouze, což znamená, že vedení může doktorům nařídit, aby přišli do práce. 

Část bouřících se zdravotníků už ve středu nepřišla do zaměstnání. Vymlouvají se na nemoc nebo jiný důvod pracovní neschopnosti. Nemocnici na Kramároch v Bratislavě chybí dnes 300 lékařů. Podle nouzového stavu měli přitom nařízeno, aby do práce přišli, ale nestalo se tak. V nemocnici je tak ohrožena traumatologie, chirurgie, ortopedie, urologie. V bratislavské dětské fakultní nemocnici nepřišlo 39 lékařů. Ohrožená je především dětská chirurgie, kde jsou schopni operovat pouze případy, kdy jde o život. Plánované a odkladné operace neprobíhají. 

Situaci nezachránila ani noční jednání. Odboráři na nich nepřistoupili na nový návrh vlády. Nabízel růst základních platů o více než dosud slíbených 30 procent, tedy v přepočtu 300 eur. Podmínky dohody ale zástupci nemocničních lékařů nepřijali. Ministr zdravotnictví kvůli krizi nabídl svou demisi. „Kdyby měla být moje osoba překážkou dohody, jsem připravený v této chvíli nabídnout svou funkci,“ prohlásil Uhliarik.

Krizové linky slovenských nemocnic
Zdroj: ČT24

Nabízená pomoc ze zahraničí Slovensko asi nevytrhne

Primář bratislavského ORL Tibor Bárta, někdejší organizátor lekářských protestů, s nynější situací nesouhlasí. Vadí mu napětí mezi kolegy a nejnepříjemnější jsou podle něj rozhovory s pacienty, kterým musí opakovaně vysvětlovat, že zákrok se musí odložit.

Sousední země sice vyjádřily ochotu slovenské pacienty ošetřit, dobrovolníci se ale na Slovensko nehrnou. „Z Maďarska má přijít jeden anesteziolog a dva chirugové, což určitě krizi ve slovenském zdravotnictví nevyřeší. A kdo by chodil na Slovensko z Česka, když má doma daleko vyšší plat?“ říká prezident Slovenské lékařské komory Milan Dragula.

Odbory už od rána vybízely své sympatizanty, aby v protestu setrvali. „Bez nás to nejde a nepůjde. Vysmějte se jim. Ukažme jim, že jsme to poctivé jádro lékařského stavu, páteř, která se neohne, a že jste lidé s velkým L a že doprošovat se nebudeme,“ zdůraznily. Na protest proti nedostatku peněz během dneška stávkovali ambulantní specialisté.

Kvůli krizi ve zdravotnictví na Slovensku se zítra mimořádně sejde česká vláda. Řešit bude právě případné vyslání lékařů z Česka. Fakultní nemocnice ale volné doktory nemají. Ministr zdravotnictví Heger řekl, že by mohli pomoci vojenští lékaři. Česko by mohlo vyslat až 30 vojenských lékařů, Bratislava v případě potřeby využije 25 z nich. 

Vydáno pod