V Sýrii už 4000 mrtvých, EU zpřísňuje sankce

Damašek – Počet obětí devítiměsíčních represí syrského režimu proti opozici přesáhl podle odhadů OSN hranici čtyř tisíc lidí. Podle vysoké komisařky OSN pro lidská práva Navi Pillayové potvrzuje nejnovější bilance její výzvu, že vedení v Damašku by mělo být stíháno za „zločiny proti lidskosti“. Sýrie se podle Pillayové dostala do stavu občanské války. Kuvajt dnes vyzval své občany, aby v „zájmu své bezpečnosti“ odjeli ze Sýrie, a doporučil jim, aby se v současné době cest do této země vzdali.

Evropská unie rozhodla o zpřísnění sankcí vůči Sýrii. Rozšíří počet lidí a společností figurujících na seznamu osob a firem, které mají zmrazená aktiva v EU a nemohou na unijní území cestovat. Na seznam přibude dalších 11 firem a 12 lidí.

Rada OSN pro lidská práva se v pátek sejde k mimořádnému zasedání věnovanému krizi v Sýrii. Přes veškeré dosavadní výzvy a sankce mezinárodního společenství syrské vedení pokračuje v tvrdém potírání protivládních nepokojů, které vytrvale přisuzuje nikoliv opozici, nýbrž „teroristickým gangům“ usilujícím o destabilizaci země. Při raziích v centrální provincii Hamá dnes syrské vládní síly zabily dalších šest civilistů.