Rozluštěte šifru - a je z vás nový James Bond

Londýn – Britská vládní špionážní ústředna pro monitorování a odposlouchávání (GCHQ) vyhlásila soutěž pro nové talenty. Na různé internetové stránky umístila zašifrovanou zprávu. Kdo ji rozluští, může se přihlásit do výběrového řízení. Předem vyloučeni jsou jen ti Britové, kteří se dopustili nelegálního hackerství. Šifru zájemci o místo musejí prolomit, aby se dostali k dalším informacím o náboru.

„Schopnost prolamovat šifry je zásadní pro to, abychom získali ty nejlepší talenty a mohli dobře plnit naši misi, jakou je boj proti ohrožení ve virtuálním prostoru,“ uvedl mluvčí GCHQ. Dodal, že tato „hravá“ kampaň je zacílena na lidi, na něž obvykle nepůsobí běžné inzeráty a kteří by si tak nemuseli vůbec všimnout toho, že GCHQ hledá nové pracovníky se schopnostmi potřebnými v éře počítačů. Bezpečnostní výbor britského parlamentu před časem vyjádřil obavy, že vládní spojovací velení není schopné udržet tým internetových specialistů, kteří by byli schopni bojovat proti hrozbám, jež na Británii číhají ve virtuálním světě.

GCHQ během nejbližších několika měsíců hodlá zaměstnat 35 nových špionů, kteří jsou dobří v luštění šifer nebo ovládají některý z neobvyklých jazyků. Britští zájemci o práci pro agenturu, která informace dodává především ministerstvu obrany a resortu zahraničí, si nad šifrou mohou lámat hlavu do 12. prosince.

Vydáno pod