V Sýrii se musí zasáhnout proti násilí na civilistech

Ženeva/Damašek - Rada OSN pro lidská práva na dnešním mimořádném zasedání v Ženevě tvrdě odsoudila hrubé a systematické porušování lidských práv, jehož se dopouští syrský režim prezidenta Bašára Asada. Proti rezoluci, podle níž by některé činy syrských jednotek mohly být hodnoceny i jako zločiny proti lidskosti, hlasovalo Rusko, Čína, Ekvádor a Kuba. Šest států se zdrželo. Rada OSN pro lidská práva v dokumentu také vyzvala „hlavní orgány“ OSN, aby její zprávu o porušování lidských práv v Sýrii posoudily a přijaly „odpovídající opatření“.

Mezinárodní společenství musí co nejrychleji zasáhnout proti násilí syrské vlády na civilistech, uvedla během zasedání Rady její vysoká komisařka Navi Pillayová. Počet obětí krvavých represí proti odpůrcům režimu prezidenta Asada už podle ní přesáhl čtyři tisíce. K jednáním v Ženevě vyzvala Evropská unie. Brusel včera zpřísnil sankce proti Damašku, nedávno je taky zavedla Liga arabských států.

„Ve světle toho, že syrské úřady prokazatelně selhaly při ochraně svých občanů, by mělo mezinárodní společenství přijmout rychlá a účinná opatření k ochraně Syřanů,“ řekla Pillayová. „Pokud nebudou bezohledné represe ze strany syrského režimu zastaveny teď, mohou zemi přivést k otevřené občanské válce,“ dodala. Při protivládních demonstracích podle ní od března zemřelo nejméně 4 000 lidí.

Navi Pillayová, vysoká komisařka OSN pro lidská práva:

„Zpráva komise dokumentuje všeobecně rozšířené, systematické a hrubé porušování lidských práv a základních svobod syrskými úřady. Jde o takové činy, jako je zabíjení dětí bitím nebo střelbou při demonstracích, svévolné zatýkání, mučení a špatné zacházení. Zpráva zaznamenává nejméně 256 mrtvých dětí. Dozvěděla jsem se, že počet vzrostl na 307.“

Pillayová vyzvala, aby se situací v Sýrii zabýval Mezinárodní trestní soud (ICC). Při nových tisícových demonstracích proti Asadovi dnes bylo zabito pět civilistů. Vůdce opozice Burhán Ghaljún v Sofii požadoval, aby mezinárodní pomoc syrským protivládním silám byla konkrétnější a kolektivní. Mezinárodní společenství má ale daleko k vojenskému zásahu jakéhokoli druhu.

Demonstrace v Sýrii
Zdroj: ČT24

Rezoluci podporovala Liga arabských států (LAS), USA a Evropská unie. Odsouzení Sýrie v rezoluci přijaté drtivou většinou členů rady označila vzápětí Moskva za „nepřijatelné“. Dokument podle ní obsahuje skrytou možnost vojenské intervence v Sýrii. „Dokument je jednostranný, zpolitizovaný, překračuje mandát Rady. Je navržený tak, aby ještě vyprovokoval konflikt, místo aby ho urovnal mírovou cestou,“ prohlásil ruský velvyslanec při Radě OSN pro lidská práva Valerij Loschinin s tím, že rezoluce je zaujatá a dává vinu pouze a jedině syrské vládě. Ruské výhrady stojí na argumentech Damašku. Podle něj nepokoje provokují zahraniční nepřátelé Sýrie, kteří také vyzbrojují a sponzorují zločince a teroristické skupiny v zemi.

Rada OSN odsoudila násilí v Sýrii (zdroj: ČT24)