Kvůli Dárfúru zatykač už i na súdánského ministra obrany

Haag - Hlavní žalobce Mezinárodního trestního soudu požádal o vydání zatykače na súdánského ministra obrany Abdara Rahíma Muhammada Husajna. Podezřívá ho ze spáchání válečných zločinů a zločinů proti lidskosti. Dopustit se jich měl v Dárfúru na západě země v letech 2003 až 2004. Zatykač už dřív vydal soud na súdánského prezidenta Bašíra. Konflikt v Dárfúru si dosud vyžádal asi 400 tisíc obětí.

Podle hlavního žalobce je Husajn jedním z těch, kdo „nesou největší trestní odpovědnost“ za zvěrstva, jež se od srpna 2003 do března 2004 děla v súdánském Dárfúru. Husajn v té době působil jako představitel vlády v Dárfúru. 

Mezinárodní trestní soud už vydal zatykač i na súdánského prezidenta Umara Bašíra. Ten se bude u soudu zodpovídat z genocidy, válečných zločinů a zločinů proti lidskosti. Bašír obvinění odmítá a považuje je za spiknutí Západu. 

Konflikt v Dárfúru vznikl v roce 2003, když se dárfúrští povstalci vzbouřili proti údajnému útlaku proarabské vlády a zaútočili na vládní pozice v Chartúmu. Vláda využila k potlačení konfliktu nevládní militantní skupinu Janjaweed, která v boji užívala kruté praktiky. V oblasti od té doby vládne humanitární krize, v důsledku konfliktu zemřelo 300 000 lidí. Ze země utekly miliony lidí.