Kvůli slovenským odposlechům padla další hlava

Bratislava - Slovenská premiérka Iveta Radičová po aféře s odposlechy novinářů vojenskou kontrarozvědkou odvolala jejího šéfa Pavola Brychtu a jeho nástupcem jmenovala Róberta Tibenského. Zároveň zbavila Brychtu a další pracovníky vojenské kontrarozvědky mlčenlivosti, aby mohli vypovídat při vyšetřování odposlechů. Aféra už minulý týden stála křeslo ministra obrany Ľubomíra Galka, vedení jeho úřadu do březnových předčasných voleb převzala sama premiérka.

Kontrarozvědka odposlouchávala redaktory deníku Pravda kvůli úniku informací z této tajné služby. Sledovala také šéfa zpravodajské televize TA3 Michala Gučíka, a to kvůli údajně podezřelým aktivitám jeho reklamní agentury. Bývalý ministr obrany Galko se hájil tím, že všechny odposlechy povolil soud. Jeho kritici ale tvrdili, že vojenská kontrarozvědka nemá vyšetřovací pravomoci a případ měla předat policii.

Média už dříve informovala, že vojenská kontrarozvědka kromě odposlechů novinářů monitorovala i Radičovou. Ve spisu pod názvem Dáma prý shromažďovala zpravodajské informace a hodnocení názorů premiérky zejména na někdejšího státního tajemníka ministerstva hospodářství Martina Chrena, jenž kvůli střetu zájmů tuto funkci letos v únoru opustil.