Íránští diplomaté opustili Londýn, v Teheránu pálili britské vlajky

Teherán/Londýn - Část Íránců dnes znovu dala průchod své nevraživosti vůči Británii na protestním shromáždění v Teheránu, kde vyjadřovali podporu útokům na britské diplomatické mise v minulých dnech. Británie na ně odpověděla vyhoštěním íránských diplomatů; dvacítka jich spolu s rodinnými příslušníky odpoledne odletěla pronajatým letadlem společnosti IranAir do Teheránu.

O organizované demonstraci na teheránském náměstí Revoluce informovala agentura IRNA, aniž upřesnila počet přítomných. Citovala jejich skandování „Smrt Velké Británii“ a „Podporujeme obsazení útočiště špionů“. Účastníci podle íránské agentury také pálili britské a izraelské vlajky. Zpravodajům zahraničních médií bylo ve čtvrtek zakázáno informovat o protibritských shromážděních. Jde o bezprecedentní zákaz v případě prorežimní demonstrace.

V úterý vnikla skupina radikálních íránských studentů do objektů britského velvyslanectví a někdejší britské rezidence v Teheránu. Útočníci tam ničili zařízení a rozbíjeli okna. Policie tomu zpočátku podle televizních záběrů pasivně přihlížela. Británie v odpověď na tento útok uzavřela svou ambasádu v Teheránu a stáhla odtud veškerý personál. Diplomatickou cestou dala najevo své rozhořčení řada dalších evropských států, které povolaly své velvyslance z Teheránu do vlasti ke konzultacím. Londýn navíc nařídil uzavření íránské ambasády a vyhostil íránské diplomaty ze země.

Podle britského ministra zahraničí Williama Hagua byl útok na britskou ambasádu v Teheránu „jasně předem naplánován“ vysokými íránskými představiteli. Následoval po nedělním rozhodnutí parlamentu omezit vztahy s Británií na úroveň chargé d'affaires. Íránu se nelíbí, že Británie proti Teheránu vyhlásila minulý týden nové sankce kvůli jeho kontroverznímu jadernému programu.

Britský velvyslanec v Teheránu Dominik Chilcott dnes vylíčil několika britským listům horké chvilky, jež zažil při útoku na ambasádu. Napřed prý seděli zamčení v nejvyšším patře budovy, oheň, který útočníci založili, je ale přinutil odejít. Eskortováni policisty byli britští diplomaté odvedeni k jiné budově stranou ambasády. „Seděli jsme ve tmě a slyšeli jsme kolem sebe útočníky. Neměli jsme vůbec tušení, jak to celé skončí,“ řekl.

Chilcott nepředpokládá, že se normální diplomatické vztahy Londýna s Íránem okamžitě obnoví. Íránská vláda sice útok oficiálně kritizovala, skalní konzervativci v mocenském aparátu ale útočníkům otevřeně vyjádřili podporu. Mluvčí nejvyššího íránského duchovního a politického vůdce ajatolláha Alího Chameneího ocenil útočníky a řekl, že zasáhli samotný „střed rozvratnictví“. Vlivný íránský konzervativní duchovní, ajatolláh Ahmad Chátamí při dnešních modlitbách vyzval věřící, aby k výčtu svých kleteb připojili „Smrt Británii“ po témže prokletí USA a Izraele.