Barma ode dneška povoluje lidem protestovat

Rangún (Barma) - Obyvatelé Barmy budou mít poprvé možnost požádat úřady o povolení svolat protestní akci. Zákon, který povoluje shromažďování, schválil prezident Thein Sein v pátek večer. V ten den odletěla z Barmy po třech dnech americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová. Ta zemi navštívila jako první představitelka americké vlády po padesáti letech a barmský režim vyzývala především k dalším reformám.

Až dosud vláda pořádání jakýchkoli protestních akcí zakazovala. Demonstranty, kteří přes zákaz vyšli do ulic, navíc vždy přísně trestala. Nové nařízení protesty umožňuje, ale dále svazuje organizátory některými pravidly. Musejí například nejméně pět dní před akcí podat na policii žádost o povolení protestu. Pokud však úřady žádost zamítnou, musejí udat důvody, které je k tomu vedly.

Barma chce zrušením zákazu veřejných protestů dokázat, že myslí vážně proklamace o své demokratizaci. Poté, co se letos vzdala moci vojenská junta, zemi spravuje civilní vláda. V té jsou ovšem zastoupeni vesměs všichni bývalí generálové. Do politického života se také vrátila dlouhodobě vězněná držitelka Nobelovy ceny za mír Do Aun Schan Su Ťij, jejíž Národní liga pro demokracii (NLD) se hodlá zúčastnit doplňujících parlamentních voleb.