Kykyryký porazilo Jadranku na hlavu

Záhřeb – Nedělní parlamentní volby v Chorvatsku definitivně vyhrála opozice, a zemi tak čeká zásadní změna vlády. Opoziční sdružení Kukuriku by údajně mělo mít po sečtení zhruba 62 procent hlasů ve 151členném parlamentu 76 křesel, oproti 47 pro vládnoucí Chorvatské demokratické společenství (HDZ) dosavadní premiérky Jadranky Kosorové. HDZ bylo u moci osm let.

Ve sdružení Kukuriku (česky Kykyryký) se spojily tři strany – sociální demokraté (SDP), Istrijské demokratické shromáždění (IDS) a Chorvatská strana důchodců (HSU). Kandidátem na premiéra je předseda SDP Zoran Milanović, bývalý diplomat. Sdružení Kukuriku nese název podle restaurace, kde se jeho členové dohodli na volební spolupráci.

Šéfka HDZ, které zažilo dosud nejhorší volební porážku, ujistila v projevu v sídle své strany, že „přestože v opozici, budeme dál sloužit Chorvatsku a Chorvatům“. Nedělní volby označila za „dosud nejtěžší“. HDZ nebyl podle ní umožněn čestný předvolební boj, média ho prý už dávno odepsala.

Blahopřání vítěznému opozičnímu sdružení Kukuriku nedokázala Kosorová ve svém vystoupení vyslovit. Na adresu politických rivalů řekla jenom: „Nedokázali nás ponížit a srazit na kolena. Odpůrci nedokázali naši stranu zmenšit natolik, aby ji dovedli ke zmizení. Začínáme pracovat pro vítězství v příštích parlamentních volbách.“

Podle analytiků největší vliv na volby mělo znechucení Chorvatů korupčními skandály spojenými se stranou premiérky Kosorové. Jejímu kabinetu nepomohlo ani to, že při kampani zdůrazňoval své zásluhy o brzký vstup země do Evropské unie. Záhřeb má příští týden na summitu v Bruselu podepsat přístupovou smlouvu s EU. Jejím osmadvacátým členem se má stát 1. července 2013.