Kvůli zlatému dolu platí na severu Peru výjimečný stav

Lima – Peruánský prezident Ollanta Humala vyhlásil na 60 dnů výjimečný stav v provincii Cajamarca. Důvodem jsou neutichající protesty na severu země proti budování dolu Conga na zlato a měď. Výjimečný stav povoluje nasazení armády na podporu policie a omezuje také právo na shromažďování a demonstrace. Podle odpůrců vznikající důl poškodí životní prostředí a omezí zásobování vodou v oblasti.

Provincie Cajamarca je už deset dnů dějištěm tisícových protestů proti vznikajícímu dolu na zlato a měď. Americká těžební společnost Newmont Mining ve středu práce na vznikajícím dole zastavila, v úterý bylo 30 demonstrantů zraněno při střetu s policií.

V poselství národu vyhlásil Humala výjimečný stav „s platností od dnešní půlnoci“ na období 60 dnů s cílem „obnovit pokoj a vnitřní pořádek“. Přikročil k tomu údajně po nedělním ztroskotání dialogu vládních úřadů s odpůrci dolu Conga.

Conga představuje největší důlní investici v zemi v hodnotě 4,8 miliardy dolarů (zhruba 90 miliard korun). Vláda si od otevření tohoto velkého povrchového dolu v nadmořské výšce 4 200 metrů slibuje vytvoření více než tisícovky nových pracovních míst a velké daňové příjmy. Odpůrci projektu poukazují zejména na údajný negativní dopad na omezené zásoby vody v daném regionu. Tvrdí, že provoz dolu bude znečišťovat životní prostředí. Kvůli jeho vzniku bude navíc nutné vypustit čtyři horská jezera a zemědělci se obávají, že změna rozložení vodních zdrojů poškodí jejich zavlažovací systémy.

Pokud se podaří překonat odpor místních obyvatel, chce Newmont Mining zahájit provoz dolu v roce 2014. Důl by měl ročně vyprodukovat 580 000 až 680 000 troyských uncí (18 000 až 21 000 kilogramů) zlata.

Vydáno pod