Afghánistán bude dostávat pomoc do roku 2024

Bonn – Mezinárodní společenství podpoří Afghánistán do konce roku 2024. Jak bude ekonomická pomoc vypadat, se rozhodne příští rok na konferenci v Tokiu. Kábul naopak přislíbil, že zesílí boj proti korupci a pokročí v politických reformách. Stojí to v závěrečném prohlášení mezinárodní konference o Afghánistánu, která se za účasti stovky států a organizací uskutečnila v Bonnu.

Závěrečné prohlášení, které přijali účastníci mezinárodní konference o Afghánistánu, obsahuje příslib, že mezinárodní společenství bude podporovat Afghánistán do roku 2024.

Už na úvod konference afghánský prezident Hamíd Karzáí prohlásil, že země bude potřebovat pomoc světového společenství ještě nejméně deset let po stažení mezinárodních sil, které je plánované na rok 2014. Už v předvečer bonnské konference Karzáí vyčíslil afghánské potřeby na pět miliard dolarů (asi 94 miliard Kč) ročně na dobudování armády, policie a státních institucí. Karzáí rovněž vyjádřil naději, že se jeho vládě podaří dokončit přebírání kontroly v zemi do tří let. 

Afghánský prezident Hamíd Karzáí:

„Afghánci nechtějí využívat velkorysosti mezinárodního společenství ani o den déle, než bude absolutně nutné. Abychom ale zabránili obratu ve vývoji, budeme potřebovat vaši pomoc minimálně ještě deset let.“

Angela Merkelová zase ujišťovala: „Afghánistán se může na pomoc mezinárodního společenství i po roce 2014 spolehnout.“ Na oplátku ale požádala, aby Afghánistán pokračoval v boji proti obchodu s drogami a proti korupci. „Důvěru afghánského lidu si získáte jen tehdy, pokud budete potírat korupci, zakročíte proti obchodu s drogami a budete chránit lidská práva včetně práv žen,“ přidal se s výzvou i šéf OSN Pan Ki-mun. 

Konferenci bojkotuje Pákistán na protest proti nedávnému útoku amerických jednotek na jeho vojenské pozice, při nichž zahynulo 24 pákistánských vojáků.

Schůzky se účastní delegace 85 zemí a 16 organizací, které se zapojily do obnovy středoasijského státu po porážce fundamentalistického hnutí Tálibán. Jejím cílem je zajistit pokračování této pomoci i poté, co Kábul a jeho bezpečnostní síly převezmou kontrolu nad celým územím Afghánistánu. Vojenskou pomoc by poté měla nahradit především podpora rozvojová a finanční. Českou republiku na konferenci zastupuje reprezentuje ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Ten před zahájením schůzky uvedl, že i Praha bude v rozvojové pomoci Afghánistánu pokračovat.