Po 67 letech se snaží Němci vypátrat vrahy z „francouzských Lidic“

Dortmund (Německo) – Před 67 lety nacisté ve francouzském Oradour-sur-Glane vyvraždili téměř všechny zdejší obyvatele. Byla to odveta za únos německého vojáka francouzskými partyzány. Příslušníci SS tehdy zavřeli většinu žen i s dětmi v kostele, ten pak zapálili. Muže postříleli a vesnici srovnali se zemí. Německá policie přitom stále pátrá po pachatelích tohoto zločinu. Jenže uplynulo mnoho let a naděje, že viníci skončí před spravedlností, je mizivá.

Více než 67 let po masakru teď prohledala německá policie byty šesti bývalých příslušníků SS, podezřelých z účasti na vraždě 642 obyvatel vesnice Oradour-sur-Glane. Podezřelí muži, kterým bylo v roce 1944 18 nebo 19 let, dnes žijí v Braniborsku, Severním Porýní-Vestfálsku, Sasku-Anhaltsku a Hesensku. Tehdy byli členy SS, jakou roli při masakru ale hráli, není zatím jasné. 

Vyšetřovatelé podle státního zástupce Andreasa Brendela doufali, že při prohlídkách najdou deníky, fotografie nebo cokoli, co by na tehdejší události z 10. června 1944 odkazovalo. Jenže to se nestalo. Dva z mužů, kterým je dnes mezi 85 a 86 lety, popírají, že by se zločinu účastnili, další čtyři podezřelí nejsou schopni ze zdravotních důvodů vůbec vypovídat. 

Ve Francii a bývalé Německé demokratické republice se v souvislosti s masakrem uskutečnilo několik soudních procesů. V Německé spolkové republice byl případ sice několikrát vyšetřován, ale nikdo kvůli němu zatím nestanul před soudem.

Vydáno pod