Chilští komunisté požadují exhumaci Pabla Nerudy

Santiago de Chile – Chilská komunistická strana požaduje exhumaci ostatků Pabla Nerudy. U tohoto známého chilského básníka, diplomata a nositele Nobelovy ceny za literaturu se začalo spekulovat o tom, že byl během vojenského převratu v roce 1973 otráven. Podobně chilské úřady prověřovaly také okolnosti smrti bývalého prezidenta Salvadora Allendeho. Socialistu, který stál v čele země od roku 1970, při bombardování prezidentského paláce během vojenského převratu 11. září 1973 zabila kulka.

Neruda zemřel v Santiagu de Chile 12 dní po převratu, při němž se k moci dostal generál Augusto Pinochet. Podle oficiální verze byla příčinou úmrtí rakovina prostaty. Bývalý Nerudův spolupracovník ale v květnu prohlásil, že tehdy 69letý spisovatel nezemřel na nemoc, ale byl zavražděn na příkaz představitelů vojenské diktatury. Prý dostal uprostřed noci injekci, která byla příčinou jeho smrti. Tuto verzi sice vzápětí odmítla oficiální básníkova nadace, ale chilský tisk se jí dále obšírně zabýval. Chilská justice v červnu souhlasila se zahájením vyšetřování okolností Nerudovy smrti. Jedním z iniciátorů vyšetřování byla tamní komunistická strana.

Podobně chilské úřady prověřovaly také okolnosti smrti bývalého prezidenta Allendeho. Toho během vojenského převratu 11. září 1973 zabila kulka, zbraň ani projektily nikdy nebyly nalezeny. V květnu proto soudce Mario Carroza nařídil, aby byly ostatky Allendeho exhumovány a prozkoumány s cílem zjistit, zda se bývalý prezident skutečně zastřelil, jak tvrdila armáda. Tým mezinárodních odborníků o dva měsíce později tuto verzi události potvrdil.

Pablo Neruda, vlastním jménem Ricardo Eliezer Neftalí Reyes Basoalto, se pro svůj pseudonym nechal inspirovat českým básníkem a spisovatelem Janem Nerudou. Je považován za jednoho z nejvýznamnějších španělsky píšících básníků. Jeho nejslavnější dílo, rozsáhlá veršovaná epopej o národech a dějinách Latinské Ameriky s názvem Veliký zpěv, vyšlo v roce 1950. O 21 let později získal Nobelovu cenu. Přestože je znám především jako básník, byl také poslancem za komunistickou stranu, jejímž členem byl po velkou část života, a konzulem ve Španělsku, Argentině, Mexiku i ve Francii.

Vydáno pod