Situaci Čechů v Zambii komplikuje úmrtí v rodině ministra

Lusaka – Tři Češi zatčení v Zambii netrpělivě čekají, co přinesou příští hodiny. Za několik turistických fotografií, po nichž přišlo obvinění ze špionáže, jim hrozilo až 25 let za mřížemi. Teď už trojice snad míří na svobodu, protože tamní žalobce by mohl každou chvíli obvinění stáhnout. Česká diplomacie ale varuje, že zdaleka ještě není vyhráno. Věc totiž může zkomplikovat tragická smrt v rodině zambijského ministra vnitra.

Soudci v Zambii zasedají vždy na začátku měsíce. Jakmile nejvyšší soud případ tří Čechů oficiálně zaregistruje, uvolní to ruce nejvyššímu veřejnému žalobci. Ten poté může kauzu zrušit. Slib, že trojice bude doma do Vánoc, ale může zhatit nečekaná událost. Objevily se zprávy, že byl zastřelen syn zambijského ministra vnitra. Rodinná tragédie může věc o několik dní protáhnout.

Jan Coufal, Jiří Cetel a Michal Vebr padli do pasti zambijských zákonů v polovině října, dočkali se ale propuštění na kauci. Údajní špioni přežívají na pozemku honorárního konzula České republiky ve čtvrti Kamwala v Lusace. Každý pátek se musí hlásit na policii.

Reportáž Kamily Štíchové a Martina Jonáše (zdroj: ČT24)

Česká diplomacie vyslala do země zvláštního emisara, u zambijského prezidenta se přimluvil i Václav Klaus. Jenže zambijské úřady se navenek českým intervencím brání. Tvrdí, že nemůžou ovlivňovat nezávislé soudce. Zadržení Češi tak nemají nic jistého až do té doby, kdy nastoupí do letadla.