Aténské ulice znovu ovládlo násilí

Atény – Nejméně 14 lidí dnes utrpělo lehká zranění při srážkách mladých demonstrantů s policisty v centru Atén. Mladí lidé se vydali na pochod městem k výročí incidentu, při němž v roce 2008 policie zastřelila 15letého chlapce. Večer se u budovy parlamentu, který projednává úsporný rozpočet na příští rok, střetlo několik stovek anarchistů s pořádkovými silami. Úřady zmobilizovaly 5 000 policistů.

Při odpoledních incidentech se asi dvě stovky výrostků oddělily od původně klidného průvodu asi 1 500 až 2 000 studentů. Mladíci házeli na policisty láhve naplněné benzinem a kamení, policie proti nim použila slzný plyn. Šest lidí bylo zatčeno.

Smrt mladíka před třemi lety v Řecku vyvolala největší vlnu pouličních nepokojů a výtržností za několik desítek let. V průběhu zhruba jednoho měsíce tehdy v Aténách způsobili výtržníci značné hmotné škody. Od roku 2009, kdy se země ocitla v hluboké dluhové krizi, jsou pouliční protesty v Řecku prakticky na denním pořádku. Často je doprovázejí výtržnosti a násilí.