Rakousko rehabilituje oběti austrofašismu

Vídeň – Rakouské vládní strany sociálních demokratů (SPÖ) a lidovců (ÖVP) se s opozičními Zelenými dohodly na znění zákona, který rehabilituje justiční oběti rakouského fašistického režimu z 30. let. Zákon, který by měl parlament schválit v lednu, má zpětně zrušit rozsudky, které byly vyneseny za činy na obranu samostatnosti a demokracie v Rakousku po odstranění parlamentního systému, tedy od 6. března 1933 do 12. března 1938. Tou dobou v Rakousku vládl domácí fašistický režim, který skončil obsazením alpské republiky a jejím připojením k Německé říši v březnu 1938. V textu se mluví o „politických rozsudcích“, zatímco obvyklý termín „austrofašismus“, který se pro dané období rakouských dějin běžně používá, se v textu z kompromisních důvodů nevyskytuje.

Zákon označuje rozsudky uvedeného typu za „bezpráví ve smyslu právního státu“. Rehabilitace se dotýká několika set osob, vesměs již mrtvých, mezi nimi i obětí stanných a mimořádných soudů po únorových bojích občanské války v roce 1934. Jsou mezi nimi jak popravený sociálnědemokratický předák Koloman Wallisch, tak poválečný sociálnědemokratický kancléř Bruno Kreisky. Také nasazení policie a vojska proti obyvatelstvu v době občanské války zákon charakterizuje jako bezpráví. Rámcově tak zákon charakterizuje povstání a boje sociálnědemokratických milicí proti armádě v roce 1934 jako „čin na obranu demokracie“.

V letech 19341938 se rakouští fašisté vedení Engelbertem Dollfussem a po jeho smrti Kurtem von Schuschniggem snažili vybudovat po vzoru Itálie fašistický stát založený na vlivu katolické církve. Autoritativní zřízení „stavovského státu“ se vyvinulo od 20. let ve fašistické Itálii a vedle Rakouska se uplatnilo k upevnění státní moci také v Maďarsku a částečně i v některých dalších zemích.

Zákon se v Rakousku považuje za průlomový, protože vlivná lidová strana dlouho odmítala o rehabilitaci aktivistů povstání jednat. Nakonec pomohl kompromis. Sociální demokraté jsou spokojeni s vyzněním zákona a termín austrofašismus oželeli. Také místopředseda dolní komory parlamentu za ÖVP Fritz Neugebauer označil dohodnutou rehabilitaci za „historickou událost v odsouzení autoritářského stavovského státu“. Termín austrofašismus, jehož nepoužití v zákoně si lidovci vymohli, je podle něj sporný i ve vědecké literatuře, zatímco použitý termín stavovský stát vystihuje „dlouhá období vládní diktatury“.