Pákistánský prezident neodejde ani po infarktu

Islámábád – Pákistánský prezident Ásif Alí Zardárí v úterý zřejmě prodělal slabý infarkt. Byl převezen do Dubaje, je ve stabilizovaném stavu a zatím zůstane v nemocnici na pozorování. Odstoupit nehodlá a v brzké době by se měl vrátit zpět do vlasti. Podle premiérovy kanceláře odletěl šestapadesátiletý prezident do Dubaje na naléhání svých dětí, které tam žijí. Jeden infarkt prodělal Zardárí údajně již před šesti lety.

Zardárí není v Pákistánu oblíbený, potýká se s podezřeními z korupce a nedávno byl obviněn, že se v obavách z možného vojenského převratu snažil získat podporu USA proti mocné pákistánské armádě. V květnovém průzkumu veřejného mínění Zardárího hodnotilo pochvalně jen 11 procent dotázaných. Listopadový průzkum ukázal, že 71 procent Pákistánců by uvítalo předčasný konec jeho vlády.

V Islámábádu i na internetu se okamžitě rozhořely spekulace o tom, že by kontroverzní prezident mohl svého zhoršeného zdraví využít jako záminky k rezignaci. To ovšem Zardárího mluvčí rychle popřel s tím, že „zprávy o (ohrožených) prezidentových aktivitách a povinnostech jsou spekulace, výmysly a nepravdy“.

Zardárí se dostal k moci, když jeho Pákistánská lidová strana v roce 2008 zvítězila ve volbách uspořádaných poté, co byla při sebevražedném atentátu zabita Zardárího manželka, expremiérka Bénazír Bhuttová.