Francie vyhlašuje boj prostituci

Paříž - Francouzští zákonodárci by měli v lednu hlasovat o návrhu zákona, kterým by se placení za sex stalo trestným činem. Kriminalizování klientů by bylo tvrdou ranou prostituci v zemi. Poslanci při úterním zahájení debaty k této otázce zdůraznili, že jejich dlouhodobým cílem je odstranit prostituci.

Klientům by nově hrozilo až šest měsíců vězení a pokuta až 3750 eur (94 700 korun). „Kriminalizace klientů je nejlepší způsob ke snížení prostituce ve Francii, jak ukazují zkušenosti v zahraničí,“ argumentují autoři návrhu, kteří pocházejí z vládních i opozičních stran.

V Evropě se podle nich prostituce stále více vnímá jako něco běžného a rutinního a proti tomu je třeba se důrazně postavit. Ve Francii je prostituce formálně zakázána od roku 1960, ale podle odhadů zde nabízí sexuální služby kolem 20 000 lidí. Prostituce se však podle navrhovatelů snížila ve Švédsku, kde od roku 1999 hrozí tresty i klientům.

Odborová organizace sexuální práce (Strass) vyzvala k protestům proti návrhu zákona. Odsoudila záměr zákonodárců s tím, že posílí ilegalitu a zločinnost v této oblasti.