Řekové se učí, jak uvařit z ničeho

Atény - Hubená léta Řecko zřejmě hned neopustí. Velkým předvánočním hitem se tak stala kuchařka, která shromáždila rady a tipy staré 70 let. Vychází ze starých novinových článků o tom, jak přežít hladomor, který v Aténách zavládl za nacistické okupace ve 40. letech.

Obchody jsou jídla plné, ale do kapsy je pořád hlouběji. Jediné, co jde na dračku, je „Hladová kuchařka“, ve které jsou sebrané recepty z doby druhé světové války. Za rok existence se dočkala už druhého vydání. „Návod, jak přežít, zachránil tehdy mnoho obyvatel Atén, tak si dokážu představit, že je užitečný i dnes, hlavně pro ty nejchudší a dělníky, kteří jen těžko vycházejí s penězi a s jídlem,“ říká autorka kuchařky Eleni Nikolaideuová. 

Ve 40. letech hladomor zahubil 300 tisíc Řeků. V novinách tehdy vycházely rady, jak přežít. Třeba že každý den by se měly sbírat ze stolu drobečky chleba, na konci týdne jich pak je plný šálek. Nebo že každé sousto by se mělo dlouho žvýkat, protože pak člověk nabude pocitu, že jedl víc. V kuchařce je i recept na fazolovou polévku bez fazolí. 

Celkem 90 procent Řeků před měsícem v průzkumech přiznalo, že kvůli úsporám změnili stravovací návyky. I kuchařské celebrity se proto orientují na to, jak vařit levně a přitom zachovat kvalitu výživy. „Ano, potřebujeme se vrátit k některým potravinám z doby okupace. K fazolím, celozrnným potravinám, k tomu, co se produkuje tady v Řecku a lidé to mohou sami vypěstovat nebo najít v přírodě,“ říká televizní kuchař F. T. Bletsas.

V Řecku jde na dračku hladová kuchařka (zdroj: ČT24)
Vydáno pod