Za rakovinu může nezdravý životní styl, tvrdí britští vědci

Londýn - Až polovinu případů rakoviny ve velké Británii má na svědomí životní styl pacientů. Čtyřicet procent z nich si nemoc přivodilo kouřením, nadměrnou konzumací alkoholu nebo obezitou. Rizikové faktory pro vznik rakoviny se liší mezi muži a ženami. Zatímco pro muže je až překvapivě důležité, jak často se na jejich talíři objeví ovoce nebo zelenina, ženy by měly o to víc dbát na to, jak se celkově vyvíjí jejich postava.

Britští vědci tvrdí, že téměř každý druhý Brit trpící rakovinou se mohl metle současné civilizace vyhnout. Čtyřicet procent pacientů totiž onemocní v důsledku nezdravého životního stylu. Tabák, alkohol a obezita mají na svědomí více než třetinu případů rakoviny ve Spojeném království. 

Příčiny rakoviny
Zdroj: ČT24

Pro obě pohlaví je nerizikovějším faktorem kouření. Zatímco pro muže je ale navíc nebezpečné, když nejí dost ovoce a zeleniny. Ženy by si zase měly dávat pozor na to, zda nepřibírají moc na váze. 

Výsledky britského výzkumu jsou alarmující zprávou zejména pro čtvrtinu Čechů, kteří si každý den zapálí. I pro 21 procent Čechů, kteří trpí obezitou. Pokud by britská čísla platila i na české půdě, přivedla by kombinace kouření-alkohol-obezita na onkologická oddělení celou třetinu lidí s nádorem, tedy přes 156 tisíc pacientů.