Kupčení se senátorským křeslem vyneslo Blagojevichovi 14 let

Chicago – Bývalý guvernér amerického státu Illinois Rod Blagojevich dnes dostal u soudu 14 let vězení za to, že se pokusil prodat místo v americkém Senátu, které se uvolnilo po zvolení Baracka Obamy prezidentem. Blagojevich musel kvůli tomu odstoupit z postu guvernéra, navíc nesmí do konce života v Illinois vykonávat veřejnou funkci.

Rod Blagojevich: „Svou hloupost a příšerné chyby, jichž jsem se dopustil, mohu vyčítat jen sám sobě.“

Blagojevich se před vynesením rozsudku za svůj čin omluvil. Soud shledal Blagojeviche vinným v 17 z 20 bodů obžaloby, včetně 11 bodů, které se týkaly pokusu prodat post senátora uvolněný Obamou. Už dříve Blagojevich naznačil, že se proti verdiktu odvolá.  

Soudce o vině Blagojeviche přesvědčila především nahrávka pořízená agenty FBI. Exguvernér na ní tvrdí, že do senátorské funkce po Obamovi může prosadit, koho se mu zachce, a že si takovou šanci nenechá ujít.

Kromě kupčení s politickou funkcí soud uznal exguvernéra vinným i z toho, že ve funkci vybíral peníze. Podle obžaloby například odmítal jedné nemocnici vyplatit dotaci, dokud její vedení neposkytlo dar Demokratické straně, za kterou byl Blagojevich zvolen.

Blagojevich je druhým guvernérem v pořadí, který byl ve státě Illinois odsouzen. Jeho republikánský předchůdce George Ryan si za korupci odpykává trest šesti a půl let vězení.

Reportáž Tomáše Eyema (zdroj: ČT24)